neděle 1. května 2016

Recenze – Zamilovaná hypnotizérka

Autor : Liane Moriarty
Původní název : The Hypnotist's Love Story
Nakladatelství : Ikar
Počet stran : 419

Knihu můžete zakoupit zde.

Anotace : 
Hypnoterapeutka Ellen se přes internet seznámí se sympatickým Patrickem a jejich vztah se od začátku vyvíjí až podezřele dobře. Když Ellen napadne, že by Patrick mohl být tím pravým, překvapí ji její milý nečekanou zprávou – už roky jej prý pronásleduje jeho expřítelkyně Saskia. Jenomže Ellen, kterou odjakživa zajímalo, co lidi vede k takovému chování, to neodradí, ba naopak. Popadne ji totiž zvláštní soutěživost a snaha dokázat, že ona je rozhodně lepší partie. Čím více toho o Saskii slyší, tím víc se s ní touží potkat. Netuší ovšem, že už se tak stalo – Saskia totiž už nějakou dobu k Ellen chodí pod falešným jménem jako klientka, protože se stále nedokáže od Patricka odpoutat, a tak se touží dozvědět všechno o ženě, která ji nahradila. Saskia proniká čím dál tím hlouběji do světa své terapeutky a působí jí také čím dál větší problémy. Neškodné zprávy a „náhodná“ setkání v restauracích jsou jí brzy málo. Jaké hranice je Saskia schopná překročit, aby dosáhla svého?


,,Láska může připravit
člověka o rozum!"

V románu Zamilovaná hypnotizérka Moriarty sleduje zdánlivě normální životy několika zdánlivě normálních lidí. V první řadě hypnoterapeutku Ellen a jejího přítele Patricka. Potom Saskii, Patrickovu stalkerku, která si ani tři roky po jejich rozchodu nedala pokoj. 
Mnoho žen by po zjištění, že jejich přítele pronásleduje jeho expřítelkyně všude, kam se pohne, asi prchlo, ale Ellen taková není. Téma stalkingu jí přijde vzrušující a místo předsudků, strachu a nenávisti vůči Saskii se ji bude snažit pochopit a dokonce se o ni začne zajímat. To však ještě neví, že Saskia ji pravidelně navštěvuje jako klientka a platí za terapie, na které však nechodí proto, že by měla nějaký problém, ale protože chce poznat ženu, která ji nahradila.
Příběh se odehrává ve dvou dějových liniích, a to sice Ellen a Saskie. Bylo opravdu zajímavé sledovat dění z úhlu pohledu obou zúčastněných - jak na danou situaci nahlíží Ellen jakožto psycholožka a poté číst Saskiino ospravedlnění.
Moriarty má naprosto geniální styl psaní, se kterým lehce dokáže udržet čtenářovu pozornost a to i přesto, že se v knize zrovna nic zajímavého neděje. Děj pěkně plyne a velmi dobře se díky er-formě představuje. Tedy alespoň mně.
Mnozí by mohli namítat, že když se jedná o motivy všedního života jakési "rodiny", kniha nemůže nikoho natolik zaujmout. Ale opak je pravdou. Příběh Ellen, Patricka a Saskie není ani trochu všední a už vůbec ne kýčovitý. 
Autorka totiž po seznámení Ellen a Patricka sype jeden zvrat za druhým a když už si myslíte, že si na chvíli odpočinete - bum a zase se něco děje. 
Nádherně prokreslené bylo, jak se Ellen se Saskií v průběhu knihy měnily. Jak se z nezávislé a duchovně založené hypnoterapeutky stane zodpovědná matka Patrickova syna z prvního manželství, ale také jak se zlomená Saskia vypořádá s pokusy všech jejích přátel o to, aby byla zase jako normální člověk, který si užívá života, i když ona o to nemá absolutně žádný zájem a její život spočívá buď v pronásledování Patricka a v zaměstnání.
Kniha je také obohacena o krátké úryvky z knih o studiu hypnoterapie nebo hypnózy jako takové, což je určitě velmi příjemným zpestřením a dozvíme se díky nim také něco zajímavého. (Ale aby nedošlo k omylu - nemluvím tu o žádné duchovní literatuře.)
V kostce se jedná o velmi zdařilý román, který jednoduše nelze přečíst jinak, než najednou a celkově si za námět, jeho zpracování, originalitu a postavy odnáší krásné čtyři hvězdy.

 - děkuji internetovému obchodu Martinus za poskytnutí recenzního výtisku

Hodnocení


4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Knihu jsem nedávno přitáhla z knihovny a chystám se do ní pustit :) Od autorky jsem ještě nic nečetla, tak jsem na ni hodně zvědavá :) Hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :)
      Taky to byla první knížka od autorky, která se mi dostala do rukou a jsem nadšený! V košíku už mě čekají zbylé tři knihy, které u nás prozatím vyšly :D

      Vymazat
  2. Mám raději knihy v ich-formě, ale tohle zní tak zajímavě, že nejspíš pro jednou udělám vyjímku.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě výjimku udělej! Věř, že to bude stát za to :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.