pátek 19. srpna 2016

Fangirl | Recenze

Autor : Rainbow Rowell
Originální název : Fangirl
Vyšlo v ČR : 2015
Nakladatelství : Yoli
Počet stran : 455

Anotace : 
Ačkoli jsou až na fyzickou podobu každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách – nechce s ní bydlet na koleji. Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa. A to je svět na hony vzdálený bludišti školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcích nechtějí ani slyšet. Co ale Cath zbývá, než zachovat klid a nedat se?


„Máme společnej pokoj osmnáct let, namítla Wren. Seděla na horním konci Cathiny postele a ve tváři měla ten příšerně otravný výraz "jsem víc dospělá než ty". A funguje nám to skvěle, řekla Cath a rozmáchlým gestem obsáhla celý jejich pokoj – kupy knih, plakáty Simona Snowa, skříň, do které většinou házely oblečení jen tak bez ladu a skladu, aniž se staraly, co je čí. Tohle je vejška, trvala na svém Wren. Ta je hlavně od toho, abys poznala nový lidi. (...) Má to být dobrodružství.“
Fangirl je příběh o dvojčatech, která jsou stejná jen na oko. Zevnitř jsou jako oheň a led. Wren je akční, společenská, nebojí se zábavy ani poznávání nových lidí. Cath je pro změnu introvertka, která má svět Mágů a Simona Snowa radši, než ten skutečný. Obě se rozhodnou pro studium na stejné vysoké škole, avšak Wren nechce být za divná dvojčata, navrhne se
rozdělit a bojovat každá za sebe. Cath tedy nezbývá nic jiného, než se k tomu postavit čelem, vzít věci do vlastních rukou a opustit svět fanfikcí a Simona Snowova.
S mým prvním setkáním s autorkou Rainbow Rowell jsem nadmíru spokojený. Konečně jsem se na vlastní kůži přesvědčil, jak nadaná a talentovaná je. Od její Fangirl jsem očekával pohodové a lehké čtení a toho se mi v podstatě dostalo. Díky autorčině vypravěčskému stylu jsem se do příběhu lehko dostal a nakonec ho přelouskal, ani nevím jak. Až tak čtivá kniha byla. Děj, který je popisován er-formou, není nijak extrémně náročný, přesto je svižný a svým způsobem nabitý něčím, co vás nutí pokračovat ve čtení. 
Poněkud fádní mi však přišly části kam autorka zasadila samotné fanfikce a úryvky z knih o Simonovi – obzvláště ty dlouhé. Mně připadaly zbytečné, jelikož pro děj nejsou nijak přínosné a ani ho ničím neobohatí. Spíše naopak zbytečně odvádí pozornost od příběhu Cath, který je sám o sobě dobrý, čtivý a zajímavý.
Co naopak oceňuji je oproštění od klasických YA témat, dokonalých hrdinů a jejich dokonalých životů. Cath je obyčejná knihomolka, Wren pařmenka a ostatní postavy dokonalostí taky nikterak neoplývají. Díky tomu jsou jednotlivé charaktery snadno uvěřitelné a působí neobyčejně obyčejně. A co určitě stojí za zmínku – žádný milostný trojúhelník! Palec nahoru, Rowell.
Ve zkratce je Fangirl příjemnou oddechovkou s jednoduchým, přesto dobrým námětem, který je moc hezky zpracovaný. Dej sice není bůhvíjak akční a autorka spíše rozebírá strasti a slasti studentského života, ale myslím, že právě díky tomu je Fangirl tak odlišnou a skvělou knihou. A také proto, že tohle "začlenění do společnosti" jedné holky, co má radši svět mágů a internetu, je protkané humorem a tak trochu jinou romantickou linkou, která se neskládá z pouhého kluk + holka = láska na první pohled. 
Všemi deseti doporučuji všem, kteří si chtějí odpočinout od náročného čtení něčím jednoduchým, ale přesto dobrým.


HODNOCENÍ


8 komentářů:

  1. Chvilkami mi přišlo, že je to o mně a mém dvojčeti :D Asi si ji pořídím, nebo ji pořídím sestře ;)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavní hrdinka mi byla hodně sympatická :) Obvykle podobné oddychovky nečtu, ale tohle mě fakt bavilo. Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tahle byla fajn :) Myslím, že každý knihomol se v ní alespoň trošku poznal :D
      Díky moc! :)

      Vymazat
  3. Já se v Cath hodně viděla, až na to, že ona byla větší introvert než já. Já bych se na rozdíl od ní opravdu nestyděla někoho zeptat, kde je jídelna :D Každopádně kniha se mi hodně líbila, ty úryvky Simona mi nevadily a naopak jsem je brala za parádní a originální, ale vím, že spoustě lidem neseděly. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten případ s jídelnou byl extrém, to je fakt. :D A taky chápu, že někomu se úryvky líbí, ale zase to vychází jako Nedej se, což nemá s těma úryvkama nic společného. TO mě právě zaráží. Uvidíme, každopádně Nedej se mám v plánu číst.
      Díky moc! :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.