neděle 12. června 2016

Recenze – Hledání Aljašky



Autor: John Green
Původní název: Looking For Alaska
Nakladatelství : Yoli
Počet stran: 249

Anotace: 

Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní...


„Kdyby lidi byli déšť, já bych byl mrholení a ona hurikán.

Knihy Johna Greena mají zvláštní vlastnost. Žádná z nich není psána na jakkoliv originální nebo neotřelé téma, ale přesto jsou všechny tak výjimečné. A přesně to jsem potřeboval – knihu, která mě bude bavit, která mě chytne a zároveň bude skvělou a příjemnou oddechovkou. 
Příběh Milese ("Válečka"), který odjíždí na internátní školu, kde se seznámí s Chipem, nazývaného Plukovníkem, s nímž poprvé zažije strasti a slasti přátelství, coby první cigarety, první lumpárny, prvního porušení školního řádu. Avšak to není vše, co Plukovník Válečkovi nabídl. Seznámil ho také s Aljaškou Yongovou, do které se zamiluje tak, že to víc ani nejde, jak přiznal Miles. A Aljašku Youngovou si zamilujete taky. Její vyjadřování, chování, divné návyky a ještě divnější počiny, nad kterými se jen pozastavíte a řeknete si Proč?
Celý příběh se zasazen do internátního prostřední střední školy, konkrétně Culver Creek v Alabamě. (Mimochodem – podívejte se na nějaké obrázky okolí a samotného Culver Creeku, je to fakt nádhera [obzvlášť, pokud to srovnám s naším intrem] a skvěle to dodá jiný rozměr příběhu). 
Kniha se četla nádherně, příběh plynul, stránky utíkaly jedna za druhou. Užíval jsem si chvíle, které Váleček trávil s Aljaškou asi stejně tak, jako on. Bavil jsem se při všech žertech, které spolu Aljaška, Váleček, Plukovník a Takumi prováděli. Pousmál jsem se při každé jejich kanadě, lumpárně... líbilo se mi, jak každý den porušovali školní řád. Občas jsem měl dokonce pocit, že čtu nějakou knihu o hippies komunitě, protože centrem dění nebyl ani tak samotný internát, jako spíše jejich Kuřácká bouda a les, kde Aljaška zahrabovala lahve s alkoholem – avšak není potřeba tuhle knihu vnímat s pomyslným nápisem "nekorektní". Všechno to dodává příběhu jakési kouzlo.
Ve zkratce se jedná o knihu, kde je nádherně popsaná síla přátelství. To, že některé dny jsou hezčí, než jiné. Že ne vždy je vše takové, jaké by být mělo nebo jak bychom to chtěli my a že každý člověk je jiný a je tedy v pořádku, když nechápeme, proč ta nebo ten udělal to, či ono, protože nikdy nemůžeme vše na 100 % pochopit a znát úplnou pravdu. A tahle myšlenka se mi na knize líbila úplně nejvíc. 
Green zkrátka umí krásně prokreslit psychologii postav a celkově je to skvělý vypravěč. Jeho příběhy jsou krásné, silné, extrémně čtivé (a to i pro čtenáře, kteří nespadají do cílové skupiny třináctiletých děvčat) a jak už je hold u Greena zvykem, hořkosladké a odpočinkové. Je sice pravda, že Hledání Aljašky nebylo ani z poloviny takovou emoční ždímačkou, jako Hvězdy nám nepřály, ale i tak se v podstatě jedná o dojemný příběh – avšak plný pochopení a odpuštění, což z něj dělá ten nejveselejší a nejkrásnější ze všech. 


HODNOCENÍ


8 komentářů:

  1. Nádherná recenze!
    Píšeš naprosto skvěle :)
    bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      Takové komentáře mě vždy hrozně potěší :) To má pak člověk hned mnohem větší chuť tohle všechno dělat. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze!
    Hledání Aljašky si chci znovu přečíst, protože se mi kniha opravdu líbila. Jak píšeš, Green nemá nějak extra originální témata, ale i tak jsou knihy výjimečné.

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      To jsem rád, že zastává někdo stejný názor, jako já :) O prázdninách si chci taky dát re-reading všech jeho u nás vydaných knih, tak drž palce :D

      Vymazat
  3. Hledání Aljašky jsem kdysi taky četla, byla to moje první kniha od Greena, ale upřímně řečeno - nikdy jsem si s tímhle spisovatelem moc nesedla. Takže pro "kulturní rozhled" jsem ráda, že jsme ji četla, ale vracet se k ní nejspíš nebudu.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, kniha není přímo z těch, které bys ty konkrétně vyhledávala, ale i tak...snad každý si na ní něco najde :)

      Vymazat
  4. Knihu, jsem četla a troufla jsem na ní udělat i recenzi na svém novějším blogu.
    Samotná kniha, ve mě vyvolala jistý pocit trpkosti a ironie.
    Ale musím říci, že něco, ji dodávalo na vyjímečnosti. Jak popisuješ, kniha měla jakési kouzlo :)

    http://mysteryworldofbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.