sobota 9. dubna 2016

Recenze – Parfém : Příběh vraha

Autor : Patrick Süskind
Původní název : Das Parfum
Nakladatelství : Academia
Počet stran : 208

Anotace : 

Literárně vzdělaný autor Süskind vychází ve svém románě z velkých tradic E. T. A. Hoffmanna a E. A. Poea a nezadá si s jejich fantastičností ani napínavostí. Jeho kriminálně laděný příběh, jehož pachatel je nám od počátku známý, sleduje čtenář bez dechu až do morbidního konce, který je v těsném sousedství romantické ironie. Na jedné straně, pokud jde o parfémy a jejich výrobu, se blíží dílo literatuře faktu, na druhé straně svou fantastičností a ironizováním racionálnosti je blízké pohrdavému postoji romantiků k vládě absolutního rozumu. Neobvyklou smyslovostí čichových vjemů pak zavádí čtenáře do dosud neobjevených světů. Svou posedlostí po vytvoření dokonalého parfému, vedoucí až k vraždám, je Grenouille přímým příbuzným Hoffmannova zlatníka Cardillaca, jehož neovladatelná vášeň zavádí rovněž do zločinu a záhuby. Svou neobvyklostí vyvolalo dílo neočekávanou pozornost u světové čtenářské obce.


,,Věděl, že teď ovládá techniky, 
jak oloupit člověka o jeho vůni"

Parfém je skvělým důkazem toho, že nadpřirozené schopnosti se dají pojmout všelijak. Nemusí se vždy jednat o superhrdiny a padouchy. Je tu také Jean-Baptiste Grenouille, který má čich vyvinutější lépe, než kterýkoliv jiný člověk. A že je tato schopnost nic moc? Přečtěte si Parfém a názor změníte.
Grenouilleovi se díky společenské vrstvě, ve které se pohybuje a také kvůli podmínkám, v nichž vyrůstá nedostane patřičnému vzdělání, výchovy, či nějakému nastavení morálních hodnot. Není tedy divu, že v sobě nemá kouska pudu sebezáchovy, lítosti a nebo dokonce strachu. Nedokáže rozdělit, co je špatné a co dobré - tím nám vzniká dokonalý psychopat, kterého si zamiluje každý. Jeho povaha je totiž dokonale prokreslená a zároveň tak tajemná a nepochopitelná. Říkáte si, co ho dohání k činům, které páchá a přitom ho chápete. Kdoví, jací bychom byli mi, kdyby jsme si prožili to, co Greonuille.

Příběh se odehrává v tehdejší Francii, která je v knize dokonale popsána. Skupiny těch nejnižších společenských vrstev, lidé žijící na tržištích, které je také jediným zdrojem jejich příjmů, moc tehdejší šlechty a pánů. 
Už kvůli době, do níž je příběh zasazen jsem si myslel, že mě nikterak nenadchne. Bál jsem se také stylu autorova psaní, protože literatura vznikající ve dvacátém století je přeci jen psána výrazně odlišnou formou - a obzvláště tak literatura německá. Nakonec jsem byl mile překvapen. Používání zastaralých výrazů mi ani v nejmenším nevadilo, ba naopak. Knize, do které je čtenář jednoduše vtažen ihned po otevření to dodá správný šmrnc. Určitě tomu hodně napomáhá také to, že je celý příběh popisován z pohledu vypravěče, který není nijak zaujatý vůči kterékoliv postavě a už vůbec ne vůči Grenouilleovi, avšak zároveň jakoby všemi hrdiny opovrhoval a vysmíval se jejich naivitě, s čímž jsem se doposud u žádné knihy nesetkal. Díky této formě podání příběhu jsou Grenouilleovi odporné činy popisovány zcela objektivně a mnohdy vám přijde, že nečtete knihu o stvůrné postavě, ale nějakou starou pohádku. 
Dalším výrazným plusem knihy je bezpochyby popisování vůní. Věřte, nebo ne, ale jednotlivé pachy jsou popsány tak dokonale, že je budete vnímat společně s Grenouillem. 


,,Tato vůně měla v sobě svěžest; ale nikoli jako svěžest limet nebo pomerančů, nikoli svěžest myrhy nebo skořice anebo máty peprné nebo bříz nebo kafru nebo borového jehličí, ani to nebyla vůně májového deště nebo mrazivého větru anebo pramenité vody ..., a zároveň měla v sobě teplo; ale nikoli jako bergamot, cypřiš nebo pižmo, ani jako jasmín a narcisy, ani jako růžové dřevo a ani jako kosatec ... Tato vůně byla směsicí obojího, prchavého i těžkého, žádnou směsí, nýbrž jednotou, a k tomu nepatrná a slabá, a přesto solidní a nosná jako kus tenkého třpytivého hedvábí ... A zase ne jako hedvábí, ale jako medově sladké mléko, v němž se rozpouští piškot - což se ovšem při nejlepší vůli k sobě nehodilo: mléko a hedvábí! Nepochopitelná ona vůně, nepopsatelná, žádným způsobem nezařaditelná, vlastně by ani neměla existovat. A přece tu byla s nejkrásnější samozřejmostí."

Psychologické prokreslení postav je tedy skvělé, leč kdy rozporuplné. Námět zajímavý a ještě zajímavěji podaný. Konec knihy byl i když zvláštní, tak velmi zdařilý a rozhodně nečekaný a šokující. Forma vypravování mi zcela vyhovovala, příběh hezky plynul a byla to zajímavá výprava do tehdejší francouzské společnosti. Avšak kniha je to zvláštním způsobem zvrácená a opravdu netuším, zda je to v tomto případě pozitivum nebo negativum, a tak hodnotím čtyřmi krásnými hvězdami.


Hodnocení


14 komentářů:

  1. Super recenze! :) Parfém mě taky hodně oslovil, a to jak v knižní, tak ve filmové verzi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Já právě viděl prvně film, který se mi moc líbil. Jakmile jsem zjistil, že je natočený podle knihy (a že jsem to zjistil bohužel pozdě), ihned jsem ji musel mít. :)

      Vymazat
  2. Miluju tuhle knihu!film jsem nechtela videt, ja proste mam to nebo to, nikdy oboji. Za prve vim jak to bude a pak taky mam nejakou predstavu a neumim si ji nechat predelat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna v tomhle případě je skvělá jak kniha, tak film :)

      Vymazat
  3. Viděla jsem pouze film, ale jak to tak vypadá, kniha by také stála za to :)

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se ti líbil film, tak do knížky určitě jdi :)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze! Já zatím viděla pouze film a ten se mi neskutečně moc líbil, takže se na knihu opravdu těším. :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Doufám, že si potom budu moct přečíst tvoji recenzi :)

      Vymazat
  5. Film jsem viděla několikrát a řadím ho mezi ty top, které jsem viděla. Avšak po knize jsem zkusila sáhnout už v devítce a nějak jsem se nemohla začíst, takže knížku asi vynechám. Ale příběh je to úžasný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je možná důležité, kdy se kniha čte. V deváté třídě by mi styl psaní byl asi taky nesympatický :)

      Vymazat
  6. Videla jsem akorat film a i tak si myslim, ze me kniha asi moc nenadchne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct. Knížka je to skvělá, ale stejně dobrý je i film :) Při nejmenším zkusit bys to mohla ;)

      Vymazat
  7. Hezká recenze. Každý má jiný názor, mi osobně se kniha nelíbila, ani jsem ji nedočetla. Možná se k ni ještě někdy vrátím a zkusím se znovu začíst. Uvidíme. Zatím mám dost jiných knih, takže tuhle teď vynechám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkáš, každý má jiný názor. Autor má velice zvláštní styl psaní, který hold nesedne každému.
      Každopádně knížku ještě jednou zkus :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.