neděle 13. března 2016

Deset knižních dní | Devět plánovaných knih

Na tento projekt jsem narazil na blogu Vysvobozená a rozhodl se, že se do něj taky zapojím. Podle mě se jedná o skvělý nápad a po recenzích a meme jako Měsíční chvástačka nebo On my wishlist, či Týden s knížkou to bude příjemná změna. Jde v podstatě o to každý den po dobu deseti dnů zveřejnit článek na určité téma. Témata jsou podle mě zajímavá a tudíž se na psaní článků moc těším. Ale teď už se společně vrhněme na další téma - devět plánovaných knih.
Jak jistě všichni ví, v dnešní době na trhu působí obrovské množství nakladatelství. Od těch, která se věnují četbě pro nejmenší přes ty, jenž vydávají knihy o technologiích až k těm co vydávají YA literaturu.
S takovým počtem nakladatelů je jasné, že mnohem větší číslo bude zaujímat počet vydávaných knih. 
A  na jaké knihy se těším já?


Název : Apocalypsa Z - Začátek konce
Autor : Manel Loureiro 
Anotace : Je konec civilizace. Neexistuje internet, televize ani mobilní telefony. Nezbývá nic, co by člověku připomnělo, že je lidským tvorem. Apokalypsa začala. Teď zbývá jediný cíl: PŘEŽÍT!

Datum vydání v ČR : 31.5. 2016, Argo

- Říkejte si, co chcete, ale mně se motivy apokalypsy, vymírání lidstva, nových ras na zemi a celkově tyto motivy "co by, kdyby?" hrozně líbí. Na tuhle knihu čekám opravdu netrpělivě, tak doufám, že ve finále nebudu zklamaný.

Název : Naslouchač 
Autor : Petra Stehlíková
Anotace : Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách, těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.
Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem.
Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveného vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea.
Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.



Datum vydání v ČR : 30.4. 2016, Host

- další kniha s postapokalyptickým námětem, upřímně z ní mám ale taky trochu strach, protože ji napsala česká autorka, tak snad mě mile překvapí.

Název : Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti - Knihovna duší
Autor : Ransom Riggs
Anotace : Podivným dětem ze sirotčince slečny Peregrinové se čas rychle krátí. Nebezpečný šílenec je na svobodě a milované slečně Peregrinové stále hrozí nebezpečí. Jacob Portman a Emma Bloomová jsou tedy nuceni zorganizovat tu nejsmělejší záchrannou misi. Čeká je cesta válkou zmítanou krajinou, noví spojenci a  nebezpečí, jakému dosud nečelili… Vrátí se Jacob jako hrdina, tak, jak ho všechny podivné děti znají? 
Stejně jako všechny předchozí i tato nová kniha bestsellerového autora Ransoma Riggse vás rozhodně nenechá v klidu a podmanivou atmosféru opět doladí více než padesátka zbrusu nových podivných fotografií.

Datum vydání v ČR : 13.4. 2016, Jota

- třetí, zároveň poslední díl trilogie Sirotčinec slečny Peregrinové. Ti, kteří četli předchozí článek jistě ví, že jsem ji zařadil mezi deset skvělých knih. Nevím, jak vy, ale já se netěším pouze na závěrečný této série, ale také na filmové zpracování Podivných dětí, které má ve své režii pan Tim Burton. Myslím, že už pro tohle se bude jednat o skvělou podívanou. 

Název : Neslyšno
Autor : Richelle Mead
Anotace : Dívka jménem Fej žije v horské vesnici, kterou sesuvy kamení zcela odřízly od světa. Přežití vesničanů zajišťuje jediné lano, po němž jim přes zrádné skalní stěny posílají jídlo lidé z údolního království.
Naprostá závislost není však to jediné, co Fejinu vesnici sužuje: kam až paměť sahá, zdejší lidé neslyší. Jako by takovéto prokletí nestačilo, začínají nyní ztrácet i zrak. Také zásilky jídla přicházející lanovkou se začínají tenčit... Nadcházejí časy zkázy; obyvatelům horské vsi hrozí tichá temnota a smrt hladem.
Pak ale jedné noci probudí Fej drásavý hluk. Vedena zvuky, něčím do té doby naprosto neznámým, se Fej vydává na velkolepou výpravu – sestupuje po nebezpečně strmé hoře do tajemného království Pej-kuo, kde nalezne neuvěřitelnou pravdu o své vesnici i lásku, která ji navždy změní život.


Datum vydání v ČR : 21.3. 2016, Domino

- tato kniha mě zaujala především kvůli anotaci a přiznám, že také kvůli obálce. Nemůžu si pomoct, ale moc se mi líbí onen zlatý rámeček, který můžeme najít také na obálkách série Mortal instruments nebo Clockwork angel od Cassandry Clare. Jen doufám, že se Mead nedá na dráhu tuctové young adult a bude pokračovat ve své práci tak, jak umí.

Název : Láska mezi písmenky
Autor : Jodi Picoult, Samanta Van Leer
Anotace : Co by se stalo, kdyby se princ z pohádky ocitl v našem světě a musel třeba chodit do školy? A naopak, co by obyčejný kluk dělal v pohádkovém příběhu? Šestnáctileté Delilah se povedlo nemožné – dokázala vytáhnout okouzlujícího prince ze stránek oblíbené pohádky a vyměnit ho za svého kamaráda Edgara. Setkat se tváří tvář s Oliverem bylo jako kouzlo, ale co s takovým princem v našem světě? Přece jen tu máme trochu jiná pravidla, a tak se Oliver musí stát obyčejným klukem a začít chodit do školy, i když ani neví, jak se přechází přes ulici. Zato Edgar se musí vypořádat s rolí chrabrého prince, jehož život se při každém čtení opakuje. 

Datum vydání v ČR : 18.4. 2016, CooBoo

- u této knihy mě ani tak na první nezaujala obálka, jako spíš právě anotace. Zní to dobře, ne? Jen se obávám, jak bude kniha psaná, když se na její tvorbě podílely dvě autorky a hlavně toho, jak námět pojaly. Dá se z toho vytřískat dost, tak snad to nebude až moc... pohádkové, však vy víte.

Název : Skládačka
Autor : John Lutz
Anotace : Sériový vrah, který ze svých obětí vytváří morbidní skládačky. A detektiv, který se snaží poskládat celý případ dřív, než pachatel udeří znovu.
I ve svém nejnovějším románu přivádí klasik žánru na scénu soukromého detektiva Franka Quinna, který se proslavil jako neomylný lovec sériových vrahů.
Tentokrát proti Quinnovi stojí drobný mužík s podivně odstávajícím uchem, který od médií dostal příznačnou přezdívku Skřet. Mysl sériového vraha je vždy, jaksi už z podstaty značně odlišná od mysli běžného člověka, ale v tomto případě to platí dvojnásob. Zvrácenost tohoto pachatele děsí i samotného Quinna.
Skřet má totiž velmi podivnou zálibu. Už od dětství nesmírně rád rozebírá všemožné předměty a pak je zase úhledně skládá. Dokud tuto svou nutkavou potřebu uspokojoval prostřednictvím domácích spotřebičů, nikomu to nevadilo, ale teď je situace jiná. Skřet totiž zjistil, že ještě více ho těší vytvářet skládačky z těl zavražděných mladých žen... Ano, v jeho očích je to téměř rovno umění – a je odhodlán tvořit dál. Dokud ho Quinn nezastaví.


Datum vydání v ČR : 8.6. 2016, Domino

- taky se vám anotace tolik líbí? Tedy, ne že bych holdoval představám rozřezaných těl, ale příběhy sériových vrahů jsou něco, co si vždy rád poslechnu nebo přečtu. Ať už se jedná o skutečné, nebo smyšlené příběhy. A na tuhle knížku se teda těším fakt moc!

Název : Ve službách zla
Autor : Robert Galbraith 
Anotace : Třetí díl velmi úspěšné bestsellerové série o soukromém detektivovi Cormoranu Strikovi a jeho asistentce Robin Ellacottové. Skvěle propracovaný tajemný příběh s neočekávanými zvraty, ale také poutavý příběh muže a ženy na rozcestí jejich soukromých i pracovních životů.

Datum vydání v ČR : 2.5. 2016, Plus

- po moc zdařilých dvou dílech o detektivu Strikovi z pera Rowlingové, se moc těším na jejich pokračování. Doufám, že to bude jízda alespoň z poloviny tak dobrá, jako předchozí dva díly.





Název : Třetí stříbrná kniha snů 
Autor : Kristen Gier
Anotace : Je březen, jaro v Londýně je za dveřmi a Liv Silberová stojí před třemi zásadními problémy.
Zaprvé: Lhala Henrymu. 
Zadruhé: Ta záležitost se sny je čím dál nebezpečnější. Artur přišel na kloub tajemstvím snového světa, díky nimž může páchat neskutečné zlo. Musí ho bezpodmínečně zastavit. 
Zatřetí: Livina matka Anna a Graysonův otec Ernest se chtějí v červenci vzít. A zlá Okrb, Graysonova babička, má na svatbu velké plány, každopádně však jiné než nevěsta. Liv má zkrátka plné ruce práce s tím, aby odvrátila všechny hrozící katastrofy…


Datum vydání v ČR : 30.11. 2016

- myslím, že na tuhle knihu čeká snad každý čtenář. Po autorčině sérii Drahokamy má Gier publikum jasné a kdo četl její knihy ví, že oprávněně. Doufám, že se konečně dozvím, kdo je Secrecy, ale to si budu muset do listopadu ještě počkat, fňuk. 
- nikde jsem nenašel českou obálku, tak tu máte alespoň německou. Ale myslím, že se od té české moc lišit nebude.

Název : Proč jsme se rozešli
Autor : Daniel Handler
Anotace : Min Greenová a Ed Slaterton se rozcházejí, a tak Min napíše Edovi dopis a předá mu krabici, ve které se ukrývá to, proč se rozešli. Dvě zátky od lahví, lístek do kina, kde si dali první pusu, Edův vzkaz, na kterém Min tak záleželo, krabička od sirek, Edův úhloměr, knihy, autíčko, ošklivé náušnice, hřebínek z motelu a všechno ostatní, co Min nashromáždila v průběhu jejich bláznivého, hlubokého a srdcervoucího vztahu. Nyní ukládá těch 43 věcí, co z jejich vztahu zbylo, do krabice, která skončí stejně odkopnutá jako ona sama.

Datum vydání v ČR : 30.4. 2016

- vlastně ani nevím, čím mě tato kniha zaujala. Možná tím, že je její anotace téměř nicneříkající a tak mě zajímá, o čem vlastně kniha bude. A také proto, že jako malý kluk jsem měl rád a hodně četl sérii Řada nešťastných příhod, kterou psal pod pseudonymem Lemony Snicket. Myslím, že to bude při nejmenším příjemná oddechovka u které nás pobaví, protože to Handler umí. Ale kdoví? Třeba nás kniha nadchne mnohem víc. 

Tak co? 
Čekáte na nějakou knihu společně se mnou?
Nebo jsem vás dokonce nějakou knihou zaujal?
Dejte mi vědět v komentářích, na jakou knihu se těšíte vy :)



8 komentářů:

  1. Na Neslyšno čekám taky. Nemůžu se dočkat! :3
    ReaderSari

    OdpovědětVymazat
  2. Ze zmiňovaných knížek bych si chtěla do budoucna přečíst Neslyšeno. Dost mě ale zaujala i druhá kniha, kterou jsem doposud neznala :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  3. Ze zmiňovaných se nejvíc těším na knihu Ve službách zla :) Ale i Naslouchač vypadá hodně dobře, jsem dost zvědavá, jaký bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechme se překvapit. Já nějak doufám a věřím, že to bude po dlouhé době skvělá kniha od českého autora. :)

      Vymazat
  4. Zrovna jsem tento článek taky dopsala. :) Nejvíce se těším na Knihovnu duší, ale Why We Broke Up mám v seznamu taky - ani nevím, čím mě zaujala, ale mohla by být zajímavá. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.