neděle 2. června 2013

Recenze – Železný král

Autor: Julie Kagawa
Nakladatelství: Knižní Klub
Série: Železný férij
Díl: 1.
České vydání: 366 stran, hardback, přebal matný

Anotace : 


Život šestnáctileté Meghan Chaseové se převrátí naruby, když se dozví, že jejího malého bratra unesly podivné bytosti do kouzelné země Férie. Během záchranné mise se ukáže, že Meghan je dcerou mocného Letního krále a ona samotná je pro mnoho obyvatel říše cennou trofejí. Ve snaze najít bratra se spojí s Ashem, zimním princem a svým nepřítelem, jehož chladná krása, statečnost a skrývaná zranitelnost jsou Meghan čím dál méně lhostejné…





 ,,Vy lidé si myslíte, že je každá víla jako Zvonilka"

Proč tato kniha ?


Na tuhle knihu jsem si dělal zálusk už delší dobu. Měl jsem ji také napsanou ve wishlistu, ale nějak jsem na ni zapomněl. Pak jsem ji zcela náhodou objevil na jednom knižním bazaru a ihned druhý den mi přišla.


Recenze : 


Tato kniha byla hodnocena různě. Někdo psal, že je dobrá, ale někdo zase tvrdil že je to přílišná pohádka.

Mně se teda kniha líbila velmi. Již od začátku mě bavila, nebyla nudná. Ihned mě vtáhla do děje a už mě nepustila. Opravdu. Četl jsem ji přes víkend a to asi až do dvou do rána. Je to opravdu dobrá kniha. Prvně jsem měl trochu obavy, že by se mi kniha nemusela líbit, protože je to fantasy žánr a na nějaké víly, skřítky, dryády a draky já opravdu nejsem, ale jakmile jsem se pustil do čtení, obavy byly pryč. Začal jsem číst a ani jsem se nenadál a byl jsem na konci. Knihy byla místy úsměvná.
Zprvu jsem se zhrozil, když jsem knihu otevřel a uviděl ta malá písmenka, ale kniha se čte opravdu rychle a já na písmenka brzy zapomněl.
Celý příběh mě zaujal. Julie Kagawa je opravdu skvělá autorka především proto, že vše dokázala tak detailně popsat. Opravdu to bylo velmi zajímavé čtení s  velmi dobrým námětem. Jak ale jistě víte, spoustu knih má dobrý námět, ale zpracování je už o trošku horší. Není to případ této knihy.

Na knize mi vadily dvě věci. První byly  poznámky překladatele. Ano, ta se vyskytuje snad v každé kapitole. Možná by to někomu mohlo vadit, protože si pak neužívá čtení a čte jen poznámky... I když na druhou stranu jsem se alespoň dověděl, jakých strašidel se bojí děti v různých koutech světa.

Druhou věcí byly názvy kapitol. Řekl bych, že každá kapitola končila nějak napínavě a když čtenář otočí stránku na novou kapitolu, tak ví, oč v kapitole půjde. Zkrátka takový malý spoiler...

Náhled děje : 


Na začátku knihy se nacházíme v zatím ještě normálním Meghanině životě. Zjišťujeme, že to nemá lehké ani doma, ani ve škole. Také se seznamujeme s jejím dlouholetým kamarádem Robem.

Děj začíná tehdy, když Meghan zjistí, že místo jejího bratra Ethana se v domě nachází jeho kopie - Podvrženec.
Když Meghan zjišťuje, co je vlastně zač, co celých šestnáct let byla, nechce tomu věřit. Zvlášť potom, když jí to všechno řekl Rob. Tak už mu ovšem nikdy neřekla, protože na Světlém dvoře si nechává říkat Puk. Přesto se však vydává s Robem do Kdesikdys zachránit svého bratra. Tahle část se mi opravdu líbila, protože jsem se cítil, jako bych se taktéž přenesl do jiného světa. Jakmile se skříní teleportují do Šerolesa, potkává tam dalšího osudového kluka - Ashe. S tím brzy musí uzavřít nedobrovolné spojenectví.

Postavy :

Největší plus téhle knihy. Tolik postav jsem ještě v žádně knize neviděl. Všechno, v co věří malé děti se objevuje v téhle knize. Od víl a skřítků přes různé příšery až ke drakům.
Byla tu Meghan, hlavní hrdinka, která mi místy připadala trošku jako hlupák. Pak tu byl Puk, kterého jsem si  hned oblíbil. Dále tu byl záporák Ash. I když většinou záporáky moc nemusím, tak tenhle mi nevadil.
Ale mojí nejoblíbenější postavou byl černý kocour Grimalkin, který všem hodně pomohl. Někdy jsem se Grimalkinovi musel smát. Měl strašně srandovní připomínky. Legrační mi přišlo, jak Meghan oslovoval člověče.

Konec : 


Konec knihy nepatřil k těm, u nichž mám takový pocit, že každou chvíli dostanu infarkt. Ale byl hodně napínavý. To, jak se k celé věci Meghan postavila. No bravo! Konečně se začala chovat trošku statečně. Překvapilo mě tedy, jak to celé dopadlo. Už jsem si myslel, že je po všem. Jenže posledních pár vět to celé změnilo. Všechno teprve začalo...


Zjistil jsem, že Knižní klub již vydal také druhý díl z trilogie Železný férij, tedy Železnou dceru. Avšak třetí díl - Železná královna - prý vydat neplánuje, kvůli malé prodeji. Jak se pak máme my, co jsme zvědaví, jak to všechno dopadne dostat k třetímu dílu? Číst v angličtině nepřichází v úvahu, jsem němčinář, takže by to bylo čtení na bůhví jakou dobu.


- anotace a obálka jsou z oficiálních stránek nakladatelství

Hodnocení


14 komentářů:

  1. Mne sa knižka neuveriteľne páčila 8) S pár prebratými prvkami sa dokážem zmieriť, skvelá fantasy knižka a to víly pritom vôbec nemusím, ale tu som sa pekne nasmiala 8D Chystám sa aj na 2ku a zvyšok asi v angličtine, lebo KK že nevydá, čo je škoda 8(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Ano, knížka je to opravdu super ! :) Taky víly apod. moc nemusím.
      Jo, štve mě, že Železnou královnu KK nevydá :/ A ještě k tomu neumím ani pořádně anglicky :D

      Vymazat
  2. Píšeš vážně hezky na to že jsi začal s blogem nedávno. Inspiroval jsi mě svou recenzí abych si knihunv létě konečně přečetla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Takové komentáře potěší :)
      A určitě si ji přečti. Stojí to zato ! :)

      Vymazat
  3. moc se mi líbí ta recenze, takže si knížku nejspíš asi přečtu, i když jsem to v plánu neměla :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc dobrá kniha, četlo se mi moc dobře. Brzy si přečtu další díl.

    OdpovědětVymazat
  5. Na knihu jsem velmi zvědavá

    OdpovědětVymazat
  6. Jedna holka založila petici o vydání dalších dílů Iron Fey od Julie Kagawa, tak prosím tuto snahu podpořte, je to úžasná série a zaslouží se vydání :)
    http://e-petice.cz/petitions/petice-za-vydani-dalsich-dilu-iron-fey-julie-kagawa-.html?country=cz

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímalo mě, jaký na tu knihu budeš mít názor, tak jsem musela nakouknout do recenze. A vidím, že to máme stejné. Skvěle napsaná recenze. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, jak nerad čtu své staré recenze :D Každopádně moc děkuju. Dáme re-reading? :D

      Vymazat
    2. To bych ráda, ale čeká na mě seznam nepřečtených knih, které už netrpělivě čekají, až si jich konečně všimnu. Takže re-readingy moc nedělám, jen u těch srdcovek. :o)) A ani u těch moc ne, protože jsem hladová po nových knihách. :o)) Znáš to, no. :o)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.