úterý 4. června 2013

Recenze – Anna krví oděná

Autor: Kendare BlakeNakladatelství: Baronet
Série: Anna
Díl: 1.
České vydání: 271 stran, hardback, přebal lesklý

Anotace :                                                                        
Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé. Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. 

Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.

Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. 

Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov.
Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří. 


Proč tato kniha ? 

O knize jsem se poprvé dozvěděl od Rodaw. Ihned jsem si šel přečíst anotaci, číst recenze atd. Pak jsem se byl podívat v knihkupectví, ale Annu krví oděnou jsem neměl v plánu kupovat. Jenomže tam se mnou byla kamarádka, která Annu také četla a vrazila mi knihu do ruky s tím, že bez ní neodejdu.

Recenze : 

Zprvu jsem neměl v plánu číst knihu takhle brzy. Stále jsem ji odkládal. Nyní ovšem nevím proč. Kdybych věděl, jaké dobrodružství mě čeká, když knihu otevřu, začal bych ji číst ihned.
Já příběhy, v nichž se vyskytují duchové moc v oblibě nemám. Nerad se bojím. Ale u téhle knihy mi to nějak nevadilo. Asi jsem měl nějaké tušení, že to nebude až tak strašidelné. 
Když jsem knihu otevřel, zarazil jsem se kvůli těm malinkatým písmenkám.
Knížka se mi opravdu moc líbila. Odehrávala se v takové ponuré atmosféře. Působilo to tak mysteriózně, zvláště pak scény s Thomasem.
Kniha byla místy i dojemná, například když Anna vzpomíná na to, jak byla zavražděna. Tahle část mě opravdu hodně dojala. Ne že bych u ní brečel, ale přišlo mi to opravdu smutné.
Kniha se četla opravdu rychle. Říkal jsem si, že když má tak malé písmo, tak čtení půjde hodně pomalu, ale mýlil jsem se. Četla se opravdu jedním dechem. Jakmile se do knihy začtete, je s vámi konec. Nemůžete se od ní odtrhnout a spolu s Casem zažíváte další dobrodružství na každé další straně.
Netrpělivě jsem čekal, až se v knize objeví Anna. A dočkal jsem se téměř okamžitě.
Již se těším na druhý díl - Dívku z nočních můr - a při nejbližší návštěvě knihkupectví si ji plánuji pořídit.

Knihu můžu opravdu doporučit všem čtenářům.

Postavy : 

Hlavní hrdina - sedmnáctiletý lovec duchů Cas - mi byl již od začátku sympatický. Líbilo se mi, že vše co dělá, je pro rodinu. Dále Carmel, dívka, s jenž se Cas seznámil první den nástupu na novou školu. Thomas - mysteriózní postava (?), čaroděj, ten, jež Casovi doporučil nový objekt - Annu. Je tu také záporák -  duch (překvapivě). Ale psát něco i něm by byl jeden velký spoiler. Pak je tu Anna. Na tu jsem se celou dobu těšil. Tu jsem měl ze všech postal nejradši. To, čím si musela projít. To, čím si prochází teď. Hrůza. Obzvláště pak to prokletí, že musí dělat to, co nechce. *fňuk*
Pak jsou tu další postavy, ale o těch je zbytečné není potřebné se zmiňovat.


Konec :

Strhující, akční, dojemný, napínavý, občasná zástava srdce. Konec byl pro mě strašný šok. Takový konec jsem opravdu nečekal. Očekával jsem nějaké - a žili šťastně, až do Casovi smrti A pak žili znovu posmrtný život. Ale tohle ? Dívku z nočních můr si musím pořídit co nejdříve, protože by mě opravdu zajímalo, jak to dopadne. Co jak bude. Hlavně co bude s Annou. Ten konec ještě vstřebávám. A asi ještě nějakou chvíli budu.


- anotace a obálka byly použity z oficiálních stránek nakladatelství



Hodnocení

14 komentářů:

  1. *tleskám*
    Jsi šikula Inouši! :) Pořád se lepšíš.

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha se mi moc líbila už od té doby, co si ji moje kamarádka koupila :D

    OdpovědětVymazat
  3. Těším se až si přečtu Dívku z nočních můr :) protože tohle bylo skvělé čtení!!

    OdpovědětVymazat
  4. Nečekala jsem že mě knížka bude tak moc bavit :))

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá kniha, těším se na dvojku!

    OdpovědětVymazat
  6. Velmi povedená kniha, to jsem vůbec nečekal, že to bude tak dobré!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Námět se může zdát, jako klišé, ale v žádném případě tomu tak není :)

      Vymazat
  7. Nápaditá recenze, pěkně mě nahlodala, abych se do knihy pustila. Já už ji jednou otevřenou měla, ale čekala jsem něco jiného, tak jsem ji po první stránce zavřela. Ale teď, když si pročítám tvou recenzi, tak si říkám, že bych tomu měla dát šanci. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky plánuju re-reading. Tentokrát to ale chci vzít společně s druhým dílem :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.