neděle 9. října 2016

Zmizelá | Recenze

Autor : Gillian Flynn
Originální název : Gone Girl
Vyšlo v ČR : 2013
Nakladatelství : Knižní Klub
Počet stran : 520

 Anotace : 


Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… 

Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy?


 
 „Poznal bych tu její hlavu kdekoli. A to, co je v ní. I na to myslím: její mysl. Její mozek, všechny ty závity, a myšlenky, které v nich pendlují jako rychlé, horečné pospíchající stonožky. Je to dětinské, ale představuju si, že bych jí otevřel lebku, aniž bych poškodil mozek, a pokusil se chytit a pevně podržet její myšlenky. Co si myslíš, Amy? Otázka, kterou jsem během našeho manželství kladl nejčastěji, i když ne nahlas, i když ne té osobě, která by na ni mohla odpovědět. Počítám, že se nad každým manželstvím jako mraky kupí tyto otázky: Co si myslíš? Co cítíš? Kdo jsi? Co jsme si to provedli? Co budeme dělat?“


Myslím, že boom kolem Dívky ve vlaku, která je údajně "novou" Zmizelou, neminul nikoho. Ani mě ne. A proto jsem se rozhodl přečíst si obě tyto knihy a začít právě Zmizelou.
Zpočátku se Zmizelá tváří jako psychologická zpověď muže a ženy, jejichž manželství už není ani trochu tím, co bývalo – ona je žena, která udělá vše pro to, aby si udržela manželství a on je muž, který si tuhle skutečnost moc dobře uvědomuje, a tím pádem bere manželku jako samozřejmost. Bylo by to nádherné klišé. Tedy nebýt toho, že náš manželský pár slaví páté výročí a Amy zmizí. V domě to vypadá jako po výbuchu a jediný záchytný bod představují nápovědy a vzkazy pro Nicka, které mu Amy přichystala stejně jako každé výročí a které mají ukázat, jak moc Nick Amy miluje a zná. Nick však ještě netuší, že je Amy až tak chytrá, a v první řadě –  že je vždy krok před ním. Začíná vyšetřovaní, odhalování stop vypovídajících o tom, že za vraždu Amy nese zodpovědnost Nick a společně s tím vyplouvá na povrch řetěz tajemství, která tento příběh činí něčím tak výjimečným. 
Zmizelá je přesně ten typ knihy, u které není potřeba čekat, než se začtete. Ihned od začátku totiž hltáte každé slovo, které máte chuť si přečíst znova a znovu, protože se Vám před obličejem staví příběh tak fascinující, že tomu chcete jen těžko uvěřit.
K samotné zápletce nemám slov. Poklona před Flinnovou. Myslím, že tohle by nevymyslel kde kdo. Když už si myslíte, že je po všem, tak Vás autorka na další stránce přesvědčí o tom, že vše teprve začíná. A to vás nutí – byť proti své vůli – číst dál a dál. 
Kniha je psána z úhlu pohledu Nicka i Amy a tak si každý čtenář může udělat obrázek o tom, na čí straně bude. A že je to těžké rozhodování.
Troufám si říct, že Zmizelá je určitě jednou z nejpsychologičtějších knih, jakou jsem kdy četl. Často jsem totiž musel přemýšlet, kdo kým vlastně manipuluje. Ti, kdo knihu četli určitě ví, o čem mluvím. A těm, co ji nečetli se omlouvám, ale bez spoileru se ke Zmizelé vyjadřuje velmi těžko. 
Když jsem slupnul přes 500 stran neuvěřitelně skvělé a pohlcující četby, musel jsem si poslední stránku přečíst ještě několikrát a přemýšlet, jestli je to vůbec možné. Jedním slovem brilantní. 
Ve zkratce je Zmizelá obrovským překvapením souvisejícím s objevením velice talentované autorky. Doporučuji dál. Všem. Bez ohledu na věk, pohlaví nebo oblíbený žánr. Věřím, že tento román plný dokonale psychologicky prokreslených postav a ještě dokonalejší zápletky nadchne úplně každého.

HODNOCENÍ

6 komentářů:

  1. Četla jsem Zmizelou i Dívku ve vlaku. Na obě mám recenze na blogu. Nechápu, jak je někdo může srovnávat. Jsou naprosto rozdílné. Přece jen to, že se ztratí žena nedělá knihy stejné? Obě se mi moc líbily.
    Podzimní giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívku ve vlaku jsem zatím nečetl, tak právě nemůžu posoudit. :) Ale taky mi přijde jako blbost je srovnávat, už jen z toho hlediska, že kdyby šlo o minimálně podobné náměty, asi by Dívka byla brána jako vykradačství. :)

      Vymazat
  2. Moje naprosto top knížka i film. Ve všem s tebou naprosto souhlasím. Je to úžasné dílo.

    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem knihu před filmem a byla jsem unešená stejně jako ty. Pak jsem slyšela, jak všichni chválí film a musela jsem ho zhlédnout. Byla jsem docela překvapená a můžu říci i zklamaná. Hlavně mi přišlo divný, že nikomu nevadí, že finálová část není vůbec vyřešená a neptal se nikdo, jak je to možné, že to tak dopadlo :D
    Ale kniha je jedinečná :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně mi tam vůbec neseli herci, hlavně Margo a Bonneyová. Přiznám se – film jsem nedokoukal. Taky mě zklamal. Ale kniha je jedinečná, to souhlasím :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.