středa 17. srpna 2016

Dvůr trnů a růží | Recenze

Autor : Sarah J. Maas
Série : Dvůr trnů a růží, 1. díl
Originální název : A Court of Thorns and Roses
Vyšlo v ČR : 2016
Nakladatelství : CooBoo, Albatrosmedia
Počet stran : 433

Anotace : 

Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce. Úžasný a mrazivý příběh na motivy Krásky a Zvířete.




„Každý krok ke kraji lesa byl příliš rychlý, příliš kvapný a příliš spěšně mě unášel k mukám 
a utrpení, která mě čekala. Neodvážila jsem se ohlédnout zpět k chalupě.
Vstoupili jsme do lesa do náruče temnoty“

Jak už jste z anotace zjistili, Dvůr trnů a růží není příběhem Krásky a zvířete takovým, jaký ho známe. Krásku nepředstavuje vystrašená dívka pocházející ze zámožné rodiny a zvíře není princ prokletý zlou čarodějnicí v netvora. Děj se neodehrává v  neškodném, pohádkovém prostředí a nesetkáme se ani s mluvícím nádobím. Příběh Dvora trnů a růží se odehrává v Prythianu – zemi rozdělené na Říši smrtelníků a Říši víl, která byla takto rozdělena po válce mězi těmito dvěma národy. Během rozdělení spolu národy uzavřely Úmluvu, která jim zakazovala se vzájemně napadat či jakkoliv jinak utlačovat. Když Feyre zabije vílu a naruší tak rovnováhu mězi dvěma světy, začíná tak poněkud fantastičtější příběh Krásky a zvířete.
Co bych chtěl vyšvihnout ihned ze začátku je autorčin vypravěčský styl, který je vyšperkovaný na tu nejvyšší úroveň. Prozatím je Dvůr trnů a růží první (a zdaleka ne poslední) knihou, kterou jsem od ní četl a už teď jsem jejímu stylu absolutně propadl.
Dokonce mi nevadí ani její popisy prostředí, jelikož každé slovo používá přesně tam, kde má. Avšak co umí naprosto skvěle jsou romantické pasáže. I to největší klišé mě polévalo horkem. Co slovo, to skvost. 
Samotný děj a námět příběhu je dokonalé promyšlený. Moc se mi líbí, že se autorka pouze držela jakéhosi schématu Krásky a 
zvířete, přičemž jeho myšlenku sama rozvinula dál a vytvořila vlastní, pohádkový a zároveň hrůzu nahánějící svět. Nápad s nákazou, která se valí Prythianem. S jednotlivými Dvory rozdělenými podle ročních období a částí dne a jejich vladaři, jejichž chování je pro dvůr, jemuž vládnou charakteristické. S tvory žijícími v Říši víl.. zkrátka celý její fantasy příběh je něco skvělého. 
Nejen Prythian, ale také jeho obyvatelstvo – Feyre je po delší době další z hrstky YA hrdinek, které nejsou naivní, hloupé a jejichž život netkví v rozhodováním mezi klukem v modrém a nebo bílém tričku. Naopak je Feyre odvážná, dovolil bych si říct až suverénka, která ráda překonává své hranice a pro bezpečí a blaho lidí, na nichž jí záleží, je ochotna zajít daleko. Každý charakter v knize – stejně, jako ona sama – je propracovaný do posledního detailu. 
V kostce je Dvůr trnů a růží krásným a přesto napínavým příběhem, který si vás určitě získá. Zamilujete si to nehostinné prostředí, jednotlivé postavy, ale i knihu samotnou. Myslím, že díky oné romantické lince si příběh dokáží užít i ti, kteří nejsou čtenáři fantasy, protože i já se mezi ně řadím – a jak vidíte, jsem nadšený. Už dlouho se mi totiž u žádné knihy nestalo, že bych se při pohledu na počet stran divil, jak se v ní mohlo stát tolik věcí za tak krátkou dobu? Tohle dokáže jen skvělý autor, kterým Maasová bezpochyby je. A  její Dvůr trnů a růží v sobě má vše, co má dobrá kniha mít – romantiku, lásku, strach, radost, smutek, napětí.. a to zní dělá knihu s velkým K.

HODNOCENÍ


8 komentářů:

  1. Ilustrace se mi líbí, ty trny na stránkách jsou krásné. Já mám ráda, když je to takové jiné. Ale kniha nebude pro mě, je to tím, že je to fantasy, které zrovna není pro mě.
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ty ilustrace jsou krásné. A jak píšu v recenze – taky fantasy nečtu, ale z Dvora jsem nadšený. :) Při nejmenším za zkoušku by to stálo, ne? :)

      Vymazat
  2. Ach, krasna recenze. Skoro óda:). Snad se ti zalibi i ST. I kdyz si myslim, ze Dvur jej predcil:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :)
      Jo, Maasovou teď asi budu opěvovat často. :D Ty příběhy jsou oba skvělé něčím jiným♥

      Vymazat
  3. Sarah J. Maas je asi moje nejoblíbenější spisovatelka - její knihy jsem zatím pokaždé hltala doslova po hektolitrech, proto mě hrozně štve, že na Dvůr trnů a růží jsem se pořád ještě nedostala.
    Teď jsem ale natěšená ještě víc než kdy jindy - všichni totiž tvrdí, že je snad ještě lepší než série Skleněný trůn (a to je mimochodem nejlepší série, kterou jsem snad kdy četla), navíc miluju její romantické pasáži, které jsi vyzdvihl, stejně jako i charaktery postav.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď čtu Skleněný trůn a souhlasím, že je boží. Ale Dvůr je více romantický, takže se ti bude líbit. :) Pusť se do toho. :)

      Vymazat
  4. U této knihy opravdu platí sto lidí sto chutí. A já stále nevím, jestli to risknout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si nejsi jistá, můžeš si ji třeba někde půjčit a když se ti bude líbit, sérií i sbírat. :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.