středa 29. června 2016

Recenze – Urban Games

Autor : A. T. Jurasek
Počet stran : 273

Knihu můžete zakoupit zde.


Anotace : 


Urban games se zprvu jeví jako další tuctová reality show s poutavým sloganem hry, při kterých půjde o život. Soutěžící si myslí, že mají skvělou příležitost zbohatnout a začít nový život, ale hned při prvním úkolu zemřou dva hráči…

Druhý úkol se nezadržitelně blíží. A tvůrci her pro ně mají přichystáno spoustu dalších překvapení…Uzavření ve Městě, aréně, kde se celá soutěž odehrává, se vzápětí rozjíždí diváky bedlivě sledovaná hra o přežití. Kdo ze soutěžících vydrží až do samého finále a kdo nakonec podlehne?


20 soutěžících.
20 dní.
200 milionů.

Jak by to asi vypadalo, kdyby se spojili Vyvolení, Kdo přežije, Faktor strachu a SAW? Je to prosté – vznikly by Urban Games. 
Pokud hledáte něco ve stylu Hunger Games, ale krvavější a nechutnější, sáhněte po Urban Games. 


Příběh začíná v den Volby, kdy si diváci volí ze zúčastněných dobrovolníků, kdo z nich půjde do Města – místa, kde započnou jatka. Všechno se to seběhne velmi rychle a už se ocitáme ve Městě, kde 20 soutěžících začíná hrát hru o život. 

Velice chválím nápad, v němž se hráči oproti Hunger games pouze neschovávají jeden před druhým a nesnaží se vyvraždit ostatní, ale dostávají úkoly, které musí povinně splnit. A nejsou to ledajaké úkoly. Tvůrcům her totiž jde hlavně o to soutěžící usmrtit, nebo alespoň zmrzačit. Před autorovou představivostí při tvorbě úkolů smekám klobouk. Některé z nich byly totiž tak nechutné, navíc detailně popisované, že se mi z toho kroutily prsty u nohou. Autor se zkrátka s nikým nemazlí.

Co nadále chválím je popis prostředí. Ti, kteří už Urban Games četli určitě chápou, o čem mluvím. Skvěle popisuje místo, situaci, atmosféru dění a využívá při tom své bohaté slovní zásoby. Na to, že se jedná o autorovu prvotinu jsem nečekal, že to bude mít takhle skvěle autorsky zvládnuté. 
Krom toho, že se nám bude mnohdy navalovat, se ale taky pobavíme. Ve Městě se totiž ocitlo 20 úplně odlišných lidí a ne všichni jsou zrovna tolerantní. Budeme tak svědky několika rozepří, při nichž se pousmějeme alespoň nad volenými výrazy postav. A ano, padne nejedno sprosté slovo. 

Příběh je popisován z úhlu pohledu několika soutěžících – těch nejvýraznějších charakterů. Autor nám tak dovolil nahlédnout do jejich hlavy a prozkoumat, jak vnímají ostatní soutěžící, co kdo objevil při toulkách městem či jaké plánují strategie a taktiky pro získání výhry. Rychle tak zjistíme, s kým sympatizujeme a s kým ne. Kniha je také obohacena o útržky z novin Urban Games News, díky kterým se dozvídáme perličky ze soukromého života soutěžících, a také další zkoušky, které tvůrci her pro soutěžící připravují.

Díky tomuhle všemu je kniha doslova nabitá akcí a napětím, které se prolíná jedno přes druhé. Během posledních zhruba čtyřiceti stran jsem se nadechl tak dvakrát, třikrát. Autor vás dokáže vtáhnout do děje tak, že se sami cítíte jako účastník Urban Games a máte strach z toho, co přijde zítra. Celá kniha se tak nedá přečíst jinak, než maximálně na dva zátahy, jelikož je extrémně čtivá a jednoduše musíte číst pořád dál a dál. 

Jediné, opravdu jediné, co bych knize vytkl je, že některé pasáže jsou psány v ich-formě, jiné v er-formě. Ze začátku je to matoucí, pak si na to sice zvyknete a už to tolik nezkoumáte, prostě čtete, ale být autorem, příště bych si na to dal pozor. I tak jsem ale měl po dočtení Urban Games chuť si je přečíst znovu od začátku.



HODNOCENÍ



Zúčastnili byste se reality show, ve které by šlo o život?

16 komentářů:

  1. Tak to si ji budu muset přečíst. Další člověk komu se líbila. Jinak máš moc hezký blog narazila jsem na něj dnes a určitě budu pravidelný čtenář ať se ti s blogem daří. Pěkný den. :D
    Reading With Lucy/Cooking With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, musíš. :-D
      A děkuju moc! Takové komentáře vždy potěší :-)
      Tobě taky. :-)

      Vymazat
  2. Nad touhle knihou stále uvažuju, snad se k ní někdy dostanu. Láká mě :) Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju všema deseti a být tebou neváhám, dokud se dá knížka pořídit. :-)
      Díky! :-)

      Vymazat
  3. Parádní recenze! Knihu se také chystám číst a jsem si jistá, že mě nezklame.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Katko! :-)
      Taky jsem se do knihy pouštěl se stejným pocitem :-D

      Vymazat
  4. To vypadá parádně :D Je to úplně pro mě napsaný :D Jen se bojím, aby to mělo na Hunger Games :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to Hunger Games podobné, ale zároveň je to od nich odlišné. Zkus a udělej si obrázek sama. :-)

      Vymazat
  5. Velmi povedená recenze! Díky tobě si knihu dokážu představit a skutečně mě to zaujalo. Děkuji. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, díky! :-)
      Hrábni po ní. Stojí to za to ;-)

      Vymazat
  6. Z Hunger Games jsem tak odvařená nebyla, ale tohle zní vážně skvěle. Vůbec jsem o knížce nevěděla, no nejspíš si ji půjdu brzo koupit (aspoň si odpočnu od romantiky). Recenze se ti povedla. :)
    Tvůj blog se mi líbí, asi sem zavítám častěji. :)
    https://sisibooksinmyworld.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Postupem času jsem z knih jako Hunger games taky méně hotový. Ale když mi bylo 13, byla to pecka! :-D
      A knihu si musíš objednat a zaplatit předem. Je to přímo přes Ondru. :-)
      Díky, za každého sledovatele jsem rád! :-)

      Vymazat
  7. Po knize už jsem pokukovala dřív...ale nějak jsem pořád neměla náladu na "hry" .... ale z tvé recenze to zní jako super kniha, takže doufám, že na "hry" budu mít brzy náladu, protože tahle kráska vypadá, že stojí za hřích.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to super kniha. Za mě lepší, než 15 minus, jestli jsi četla :-)

      Vymazat
  8. Povedená recenze!! :)
    Hunger Games jsem ještě nečetla, tak bych to měla napravit a rovnou připojit i Urban Games :D :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.