středa 22. června 2016

Recenze – Běsnící světlo

Autor : Estelle Laure
Původní název : This Raging Light
Nakladatelství : Leda
Počet stran : 273

Knihu můžete zakoupit zde.


Anotace : 

Lucille dovedou potrápit hluboké duševní zmatky, až neví kudy kam. Její rodiče selhali a ona se ze dne na den ocitla bez pomoci sama s malou sestrou. Musí čelit zraňujícím aspektům lidské existence, zvlášť když si dala slovo, že malou Wren udrží ve své péči. Není to nejlepší doba pro osudovou lásku a ještě k tomu má Digby svoji dívku, Lucille ale ví s naprostou jistotou, že jestli nic nepodnikne, ztratí kus svojí duše a bude navždycky litovat.
V bitvě o znovunabytí vnitřní vyrovnanosti selhává znovu a znovu. Je absolutně vyčerpaná a víc už nemůže unést… pak si ale uvědomí, že kupodivu právě komplikovaná láska plná rozporů jí pomáhá, aby ve svém nitru odkryla nové dimenze a objevila svoje silné stránky.



„Do krajnosti vyčerpaná nachází svoje silné stránky“

Co asi tak může znamenat nádherná obálka v kombinaci s poutavou anotací?  Že by vypovídala o tom, že stejná hitparáda bude i její obsah? Kéž by.
Jak už jsem zmínil, anotace zní opravdu parádně. Naláká nás na skvělý příběh o tom, jak se z malého kuřátka závislého na rodičích stane slepice (?), která se umí postarat o sebe a svoji mladší sestru po tom, co je oba rodiče znenadání opustí. Omyl. Částečně – hlavní hrdinka Lucille totiž slepice je, a to prvotřídní. To, že se stará o sestru a zabezpečuje ji je totiž jediným vyspělým rysem, který má. Mimo to je Lucille klasická pipka na prahu dospělosti. Jasně, proč stvořit hrdinku, které nemáte chuť naliskat, když lze stvořit, která řeší, jestli nemá sukni moc nízko na to, aby upoutala jeho pozornost, jestli když ho obejme ještě víc, tak splynou v jedno tělo, jestli pokud ho při líbání obejme nohama, nebude to moc přes čáru, ale co na tom vlastně záleží, když ho tolik miluje.... Bože. Tohle jsem od knihy opravdu nečekal. Jako by spadala do cílové skupiny dívek 13+. Chjo.
Bohužel taková je většina postav. Bez ohledu na to, jestli jim je 10 nebo 40, všichni se chovají jako děti. Paradoxně nejvyspělejší mi přišla právě desetiletá Wren. Chtěla tím autorka snad něco říct? 
Škoda, obrovská škoda. Laure měla skvělou myšlenku, se kterou mohla pracovat a dále ji rozvíjet. Ale radši udělala vše tak prvoplánově, nechala to tak, jak to leží a běží a všechno jednoduše zabila. Zatleskej si, Estelle. 
Zhruba po polovině knihy se kromě toho, jak Lucille neustále fňuká nad tím, jestli to s ní Digby myslí vážně a zda ji vůbec chce (milostný trojúhelník, samozřejmě), začne konečně něco dít a příběh nebere trochu spád. *spráskne ruce nad hlavou a děkuje Bohu*
Zkrátka... Zpočátku jsem byl zklamaný – avšak když se na to dívám zpětně, nějakou myšlenku to mělo, ale na povrch to začalo vyplouvat příliš pozdě. Sice je to příběh takový, že nikde nezačíná, nikde nekončí, něco se řeší a ve finále je to vlastně fuk, ale nakonec to má něco do sebe. Škoda, že s nějakou hlubší myšlenkou, kterou očekáváme už na začátku knihy si autorka pohrává snad až na posledních pár řádcích. A myšlenka je to hezká, tím více je mi to líto. Ukazuje nám, že i když se cítíme na dně, sami na všechno, nikdy tomu tak není. Vždy kolem sebe  někoho máme. Ať už přátele, když ne svoji, tak jejich rodinu, spolužáky, sousedy. Že není potřeba před nikým z nich mít velká tajemství. Lidi totiž všechno vidí. A takové promluvy do duše mám rád. Byl jsem tedy nakonec mile překvapen a moc mě mrzelo, že se autorka neubírala tímto směrem o něco dřív. Škoda, Estelle. Snad příště.
Hodnotím tedy jako průměr – neurazí, nenadchne, ale někoho dost možná překvapí (v lepším případě ne až na konci).

HODNOCENÍ



– děkuji nakladatelství Leda za poskytnutí recenzního výtisku

6 komentářů:

  1. Podařená recenze. Teď budu dlouze hloubat, jestli knihu zařadím na pořadník k přečtení či nikoliv. Obálka mě láká...
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Kačko. :-)
      Jsem na vážkách, jestli můžu knihu s klidným vědomím doporučit – možná mi tohle přišlo jako hodně slabý odvar dobré knihy proto, že jsem ji četl hned po skvělé Farmě. Každopádně přečíst bys ji měla a udělat si vlastní obrázek. :-)

      Vymazat
  2. Romantika a milostné trojúhelníky není nic moc pro mě, takže tuhle knihu asi vynechám. Obálku má ale krásnou, jen co je pravda. Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já občas takové příběhy vyhledávám, ale tato forma mi vážně nesedla.
      Díky! :-)

      Vymazat
  3. Povedená recenze :) Pořád váhám, jestli se do této knihy pouštět :) Nakonec jí šanci asi dám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :-)
      Dej potom vědět, jak se ti kniha líbila :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.