pondělí 20. června 2016

Já, knižní recenzent | TAG

Na blogu Wallet of infinity jsem narazil na zajímavý TAG a řekl si, že se do něj taky zapojím, protože sám mám podobné tagy rád a moc mě baví je číst – obzvlášť, když teď začínají prázdniny a já mám fůru času na psaní článků a čtení knih, což jsem kvůli škole dost zanedbával. *juch, juch!*

V tomto TAGU jde pouze o to, že odpovím na následující otázky :


1. Kolik recenzí měsíčně vydáš?
2. Píšeš recenzi hned po dočtení knihy (dokoukání filmy, použití výrobku...), nebo ji necháváš uležet?
3. Máš nějakou přípravu než se vrhneš do psaní?
4. Co ve tvé recenzi určitě nesmí chybět?
5. Jak dlouho ti trvá, než ji napíšeš?
6. Píšeš spíš kladné nebo negativní recenze?
7. Pověz nám o tvé první recenzi (a připoj odkaz!)
8. Kterou tvoji recenzi bychom si měli přečíst a proč? (opět odkaz)
9. Existuje naopak nějaká, za kterou se stydíš?
10. Máš svoje osvědčené tipy, triky a rady pro ostatní, jak napsat dobrou recenzi?


Nebudu nic zdržovat a natahovat a pustím se rovnou do toho. :)


1. Kolik recenzí měsíčně vydáš? 
V průměru jsou to asi čtyři recenze za měsíc. Ostuda, já vím. Děsně mě štve, že nemůžu číst tolik, kolik bych chtěl. Ale ti, co jsou a nebo byli na internátu ví, že tam se to opravdu nedá. Zkuste přesvědčit spolubydlící, ať už z pokoje, patra nebo celého intru, aby byli tak laskavi a byli zticha, případně nepouštěli svoji hudbu (takové ty tuc tuc výplachy mozku) tak, že to jde slyšet na celou budovu a ještě dál. Takže většinu toho, co přečtu, zvládnu za víkend a přes týden je toho minimálně. *fňuk* Každopádně teď mám od těch neohleduplných škaredců klid a recenzí bude habaděj! 

2. Píšeš recenzi hned po dočtení knihy, nebo ji necháváš uležet? 

Hned. Je pro mě lepší, když mám ještě všechny dojmy ze čtení uchované a zmíním vše, co chci a co je potřeba. Samozřejmě jsou výjimky, kdy knihu dočtu v noci a to samozřejmě recenzi sepíšu až dopo/odpo.

3. Máš nějakou přípravu, než se vrhneš do psaní?
Jak kdy. Někdy si z knih dělám poznámky popisující mé pocity a myšlenky během čtení a při psaní recenzí z nich vycházím. Někdy mě ani při čtení nic nenapadá a při sepisování samotné recenze je to ještě horší. Myslím ale, že každý z nás ví, že nejtěžší je začít a už pak se slova linou sama.

 4. Co ve tvé recenzi určitě nesmí chybět?

Snad obrázky? Mé vlastní nastínění příběhu? Nebo konečná změť pocitů? Každý z nás píše recenze tak, jak se to nám samotným líbí a jak to považujeme za vhodné. Časem bych chtěl své recenze oživit i o vlastní fotografie knih, jak už jsem to viděl u některých blogerů. Ale kdy to bude? Toť otázka.

5. Jak dlouho ti trvá, než ji napíšeš?

Tohle je různorodé. Záleží asi na tom, jak moc mě kniha vzala. Co jsem ale zjistil, tak mnohem lépe se mi píší recenze na knihy, které se mi absolutně nelíbily. Trochu paradox, ne? Takovou recenzi jsem schopný psát celý den, abych všechno vytkl a odradil tak ostatní čtenáře od toho štosu papírů nesoucího název kniha. Ale záležet si samozřejmě dávám i na kladných recenzích. Zhruba hodinu se věnuji samotnému psaní a další hodinu mi zabere vyhledávání vhodných obrázků, korekce chyb, hledání opakujících se výrazů a jejich obměňování a tak podobně. Takže recenze mi zabere asi dvě hodiny, dejme tomu.

6. Píšeš spíš kladné nebo negativní recenze?
Poslední dobou mám opravdu štěstí na dobré knihy a píšu tedy spíše kladné recenze. Věřím, že na každé knize se dá najít něco dobrého, i když...znám pár případů, u kterých se mi nic dobrého ani hledat nechtělo. Každopádně převažují ty kladné recenze, za což jsem rád, protože nerad nakladatelstvím posílám recenzi plnou kritiky směřující na jimi vydanou knihu, i když koneckonců – špatná reklama je taky reklama. :-D

7. Pověz nám o tvé první recenzi (a připoj odkaz!)

Svoji první recenzi někdy na konci dubna roku 2013. Byla to recenze na knihu Divergence (V. Roth) a nedá se tomu ani tak říkat recenze, jako spíše zjednodušené převyprávění děje – což pro mě asi tenkrát pojem recenze znamenal –, protože kdo si ji přečetl, už Divergenci číst nemusel. Věděl, co se stane s Tris, s její rodinou, frakcí... Promiňte mi to. :-D Odkaz bohužel nepřipojím, protože tenkrát jsem působil na webnode.cz, mezitím jsem adresu blogu stěhoval ještě dvakrát a recenze nearchivuji.

8. Kterou tvoji recenzi bychom si měli přečíst a proč?
Těžko říct. Nechci někoho nutit číst recenzi na knihu, která ho nezajímá a nebo to jednoduše není jeho šálek kávy. Avšak pokud bych měl skrze svoji recenzi nějakou knihu doporučit, byla by to Farma. A proč? Jednoduše proto, že ta knížka je boží, dokonalá, skvělá, úžasná a musíš si ji přečíst i ty!

9. Existuje naopak nějaká, za kterou se stydíš?

Pominu-li jedny z prvních recenzí, které jsou zkrátka našimi prvotními počiny, kdy jsme se každý pustili do něčeho pro nás nového, něčeho, co jsme nikdy nedělali, tak asi ne. Netvrdím, že jsem se za ty tři roky vypracoval na nějakou vysokou úroveň, nebo že se ze mě stal nějaký profesionální recenzent či uznávaný kritik, ale zase si nemyslím, že by mé recenze byly něco, za co bych se měl stydět. Nestyděl bych se nikdy za nic, co souvisí s knihami. Stydět se mají ti, kteří nečtou, ne ti, co o nich píšou. 

10. Máš svoje osvědčené tipy, triky, a rady pro ostatní, jak napsat dobrou recenzi?
Svůj styl si musí najít každý sám. Mnozí z nás měli své oblíbené knižní blogery, kterými jsme se nechávali inspirovat a kteří byli naším vzorem. Avšak postupem času si každý z nás vytvořil svůj vlastní styl. Vlastní posloupnost psaní a svoji formu vyjadřování. Dejte deseti lidem za úkol zrecenzovat jednu a tu samou knihu a budete mít deset odlišných recenzí. Proč? Protože každý jsme jiný a odráží se to i v našich recenzích. A to, jestli budou vaše recenze dobré zjistíte časem sami. :)


Dopracovali jsme se na konec tohoto TAGU, což mě mrzí. Jak jste si asi všimli, občas jsem se nechal trochu unést. Ale psaní tohoto článku mě prostě bavilo.
A doufám, že vás bavilo ho číst stejně tak, jako mě ho psát. :-)

Pokud se vám TAG líbil a sami máte blog, na který zveřejňujete recenze, neváhejte se zapojit! Pokud jste se sami zúčastnili nějakého tagu, sdílejte ho, prosím, dole v komentářích.
Moc rád si vaše články přečtu. :-)

12 komentářů:

  1. Moje verze TAGu :-)
    http://story-huntress.blogspot.cz/2016/06/ja-knizni-blogger-tag.html

    OdpovědětVymazat
  2. Super TAG!
    Já mám teď připravený svůj první, ale příště bude na řadě ten tvůj, diky za tip :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaký TAG připravuješ, jestli to není tajné? :-)
      Moc se těším na tvůj článek Já recenzent! :-)

      Vymazat
  3. Ha,nasla jsem ti tam opakujici se slovo :D. Mame to v mnoha ohledech stejne, psat recenze hned po docteni knihy, pridavat vlastni fota, psani recenze trvajici dve hodiny a stud za prvotiny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mě, prosím, oprav :D To jsem rád, že toho máme spoustu společného. Zapoj se taky! :)

      Vymazat
    2. 3. Máš nějakou přípravu, než se vrhneš do psaní?
      Jak kdy. Někdy si dělám z knih dělám poznámky

      Jé, já na ty Tagy moc nejsem:D, možná později:)

      Vymazat
    3. Po zvukové stránce to zní dost blbě, máš pravdu. :D Měnit to už ale nebudu – to se nehodí, když jsi to objevila ty a ne já sám. :D

      Vymazat
    4. :D, to prave udelej, me taky upozornuji na chyby a ja jsem rada, ze to muzu opravit:)

      Vymazat
    5. Až teď jsem tě pochopil :D Myslel jsem, že poukazuješ na to "Jak kdy. Někdy" :D

      Vymazat
  4. Super TAG :)
    Taky ho plánuji, ale ty moje starší ''recenze'' ... :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.