neděle 17. dubna 2016

Recenze – Zmrtvýchvstání

Autor : Michael Punke
Původní název : Revenant
Nakladatelství : Leda
Počet stran : 292

Anotace : 

Zradili ho v nejtěžší hodině. Přežil a chce se mstít!
Víš, milý čtenáři, co je to zrada a jak podle se někdy může zachovat druh ve zbrani? Vždyť i ostřílený hraničář a zkušený traper ve službách Kožešinové společnosti Skalnatých hor Hugh Glass zjišťuje krátce poté, co byl na lovu napaden rozzuřenou medvědicí, že mušketýrské heslo „Všichni za jednoho“ nemusí na americkém Západě v roce 1823 nutně platit. Těžce raněného zbaběle opustí dva členové výpravy, kteří ho měli chránit. S nicotným zbytkem výbavy, o nějž už tito zrádci neměli zájem, se pak zubožený Hugh plazí stovky mil čarokrásnou, byť chladně netečnou panenskou přírodou poháněn vidinou, že musí přežít, aby se pomstil. Vyprávění o nezdolné síle vůle, zasazené na území dnešního Wyomingu, Montany, obou Dakot a Nebrasky, přináší vedle úchvatných scenerií, zálesáckých receptů, krutých střetů s indiány i okamžiků bezmoci rovněž existenciální rovinu, poměřující lidské pohnutky ve světle věčnosti.


,,Posbíral v sobě veškeré zbytky sil a ztěžka se překulil na břicho.
Ucítil, jak stehy praskají a na zádech ho zahřála čerstvá krev.
A pak se Hugh Glass začal plazit."

Začátek knihy nás vtáhne na počátek ne moc úspěšné traperské výpravy Kožešinové společnosti Skalnatých hor, jejíž členové kvůli tehdejším podmínkám seženou kožešiny sotva na obživu, natož na obchodování. Tyto nepřejícné podmínky v podobě hladu, vyčerpání a nekonečného putování také zapříčiní to, že někteří členové výpravy cestu zkrátka nezvládnou. Hugh Glass je ale ostřílený poustevník a dokáže se o sebe postarat - tedy alespoň do doby, než ho při lovu napadne medvědice. Z boje s grizzlym vyvázne spíše mrtvý, než živý a tak po pár dnech kapitán výpravy Henry Andrew usoudí, že je Glass jen brzda a stejně dlouho nepřežije. Pověří tedy Fitzgeralda a Bridgera, aby s Glassem zůstali do doby, než naposledy vydechne a potom mu vykopali hrob. Jenže tito dva maníci si usmyslí, že Hugh nemusí umírat den, ale třeba týden nebo dokonce dva, což by pro ně znamenalo, že výprava bude mít před nimi obrovský náskok a to si nemůžou dovolit. Oberou Glasse o pistoli, nůž, střelný prach a zkrátka vše potřebné a ponechají ho na pospas osudu. 


Při listování knížkou jsem se napoprvé zalekl, když jsem v ní zahlédl jen velmi málo přímé řeči. Možná, kdybych více přemýšlel, bylo by mě to bývalo napadlo - hrdinovo putování divočinou, s kým by si asi tak povídal. Avšak autor se námětu chopil velmi dobře a pouhé popisování cesty a života Hugha Glasse mi v nejmenším nevadilo, ba naopak. V knize je vše popsání naprosto skvěle. Jak prostředí, tak postavy. 
Co mi vadilo byly scény, při nichž Glass jedl ulovená zvířata. Ne vždy vlastně ulovená byla. Setkáme se i s pojídáním mršin. Za mě je konzumace syrového masa nechutná. Avšak společně s regenerací svého těla bude Glass smět později znovu zase lovit, takže už se mi při čtení tolik nezvedal kufr.
Při nejmenším zajímavě byly vylíčeny kmeny osídlující řeky a lesy, podél kterých výprava putuje. Dozvíme se něco o kultuře Arikarů, Siouxů a Mandanů. O tom, co představovalo priority těchto osad, proč mezi sebou válčily a tak podobně. 
V kostce se jedná o velmi zdařilé dílo s nevšedním námětem, které podle mě zaujme široké publikum čtenářů. Příběh je velmi dobrodružný, hezky plyne, zbytečně se netáhne a tak není žádná scéna a ani část knihy zbytečně nudná. Zajímavé a skvěle popsané putování Hugha Glasse, který prahne po pomstě, jenž ho pohltí a posilní jeho vůli přežít, při kterém mě autor vtáhl úplně na jiné místo do úplně jiné doby.

- děkuji nakladatelství Leda za poskynutí recenzního výtisku

Hodnocení


4 komentáře:

  1. Zmrtvýchvstání jsem viděla jenom jako film - ten se mi líbil, i když jsem z něj byla poměrně psychicky vyčerpaná, ale na knihu se nejspíš v dohledné době nechystám.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za recenzi! Normálně bych na knihu vůbec nenarazila, ale rozhodně si ji alespoň prolistuju, protože to vypadá zajímavě :)
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.