čtvrtek 24. března 2016

Recenze – Šťastní lidé čtou a pijou kávu

Autor : Agnés Martin-Lugand
Původní název : Les gens heureux lisent et boivent du café
Nakladatelství : Motto
Počet stran : 222

Anotace : 

Dá se vyléčit zlomené srdce? Mladá Pařížanka Diane je přesvědčená, že šťastní lidé čtou a pijou kávu, a proto tak nazve svou kavárnu. Když však při automobilové nehodě zahyne její manžel i malá dcerka, Diane ztratí smysl života. Zoufalá mladá žena se zcela uzavře před světem a přestane se starat i o svou literární kavárnu. Nakonec se rozhodne odjet do Irska, které toužil navštívit její muž, a na jeho bouřlivém a drsném pobřeží dát do pořádku svůj život. Netuší, že tu potká muže, který rázem její život změní. Záhadný fotograf Edward, kolem nějž se dějí podivné věci, ji přiměje vrátit se do života.


„Otevřela jsem oči a stáhla prst, abych
rozluštila jméno místa. Náhodou jsem vybrala nejmenší možné 
městečko, jehož název se dal jen stěží na mapě přečíst. 
Mulranny“


Název Šťastní lidé čtou a pijou kávu  mi zpočátku připadal nicneříkající, možná dokonce trochu zavádějící, což není zase tak daleko od pravdy, jelikož s příběhem nemá příliš společného. Ale když se nad tím zamyslím, ke knize se asi hodí.
Jedná se totiž o příjemnou oddechovku, při jejímž čtení nemusíme nijak přemýšlet nad příběhem, protože plyne zcela sám. (A hlavně kdyby nad knihou člověk přemýšlel, asi by ji použil nejvýš na podpal.) Autorčin styl svižného psaní byl příjemný a knihu jsem přelouskal raz dva.
Mnozí by si mohli myslet, že půjde o přeslazenou romantiku, ale věřte mi – není tomu tak. Diane sice prožívá románek, ale autorka nás neušetří vtipu, takže to není až takové klišé. Čtení mě opravdu velmi bavilo, mnohdy jsem se dokonce zasmál nahlas, což se mi u knih stává zřídkakdy. Autorka se totiž často oprostila od faktu, že Diane má být "zdrcená" žena a spoustu již tak vtipných situací vykreslila s velkým množstvím humoru, čímž jsem byl mile překvapen, jelikož jsem očekával knihu o tom, jak se hlavní hrdinka utápí v depresích.
Někteří možná budou natěšeni na francouzské prostředí a jeho vytříbenost, ale vzhledem k tomu, že se hlavní hrdinka ihned na začátku knihy stěhuje do Irska, se ani jednoho moc nedočkáme. Ale to vůbec nevadí. Diane totiž není typ ženy, která by oplývala francouzským šarmem. Radši si zajde do baru na sklenku vína, u kterého vykouří řádné množství cigaret - alespoň je tak po většinu času prezentována.Díky tomu mi nebyla ze začátku vůbec sympatická a její truchlení přišlo poněkud přehnané. Na druhou stranu právě díky tomu bylo vidět, jak se z šedé myšky uzavřené ve svém vlastním světě stane ženou, která ví, co chce. Edward byl klasický drsňák a hospodský rváč, ale s duší umělce, což jsem autorce samozřejmě vůbec nesežral. Schválně – kdo zná chlapa, co je přes umělec a večer se jde mlátit do baru? Já ne. Ať se autorka podívá, jak vypadají umělci. Hrubou silou, která je ke rvačkám třeba, určitě neoplývají. Zpestřením byl Dianin homosexuální kamarád Félix – král večírků se sdílnou povahou, z jehož úst často slýcháme o tom, jak a s kým strávil víkendové noci. Ale vše podává s humorem, takže není potřeba se bát nějaké kontroverze. 
Kromě vtipu se setkáme také s občasnými zvraty. Když už si říkáme, že to či ono dopadlo, jak jsme očekávali, autorka nás překvapí. Jestli mile nebo ne, to už je na každém z nás.
A jak už jsem psal výš - kniha se velmi dobře čte, je vhodná pro ty chvíle, kdy chceme vypnout a přečíst si něco jednoduchého, děj hezky plyne a příběh pobaví. 
Myslím, že kniha určitě potěší každého, kdo nebude očekávat velký literární zážitek a klást na ni vysoké nároky.

- děkuji nakladatelství Motto za poskytnutí recenzního výtisku

Hodnocení


7 komentářů:

  1. Tahle knížka mě svým názvem neskutečně zaujala a opravdu moc si ji chci přečíst. :) Povedená recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak se tak dívám, má i sympaticky symbolický počet stran - 222. :)

      Vymazat
    2. Děkuju :)
      O knížku dělám soutěž, tak se určitě zúčastni :) třeba budeš mít štěstí :)

      Vymazat
    3. Tak to já se budu těšit na soutěž! :)

      Vymazat
  2. Ten název je hrozně super, člověk má z knížky totálně pohodovou náladu a to ji ani nemusí číst, stačí vidět :) Moc pěkná recenze a jestli se ke knížce někdy dostanu, moc ráda si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že s knihou nemá moc společného :D Díky :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.