pátek 25. března 2016

Recenze – Mladá můžeš být jen dvakrát

Autor : Adena Halpern
Původní název : 29
Nakladatelství : Motto
Počet stran : 268

Anotace : 

Ellie Jerome je sice 75 let, ale v srdci je stále mladou dívkou, která se nemůže smířit s tím, že ji okolí bere jako stařenku. Vždyť toho má tolik společného se svou devětadvacetiletou vnučkou Lucy!! Rozhodně mnohem více, než se svou upjatou dcerou, která terorizuje celou rodinu svými rozmary a mindráky. Při sfoukávání svíček na svém narozeninovém dortu si Ellie z celého srdce přeje být znovu alespoň na jeden den mladá. Jak se však říká, nikdy si nic nepřejte, mohlo by se vám to vyplnit… a třeba vám i změnit život.


,,Sáhla jsem po kabelce a vtom jsem se najednou
 zahlédla v zrcadle - poprvé v novém těle. 
,NO TO SNAD NE!' vykřikla jsem."


Příběh pětasedmdesátileté Ellie, která je mimochodem přesto velmi mladé mysli, začíná na její narozeninové oslavě, kde její dcera Barbara nesehnala příslušné množství svíček odpovídající jejímu věku. Na dortu jich hoří pouze dvacet devět. Ellie při jejich sfoukávání pomyslí na to, jak skvělé by bylo, kdyby jí alespoň na jeden den bylo zase devětadvacet. To však ještě netuší, že splnit se můžou i ta nejdivočejší přání. Další den ráno se probouzí o čtyřicet šest let mladší a svůj den si chce užít naplno. Ellie se svojí vnučkou Lucy se rozhodnou prožít den po svém. Tak, jak si to obě vždy přály - módní přehlídky, nakupování prádélka, posezení v restauraci s pěknými chlapci. Ale nic není jen tak. Frida jde Ellie, své nejlepší kamarádce poděkovat za pozvání na včerejší narozeninovou oslavu a zjistí, že je u ní doma něco špatně. Ellie by přece nikdy nenechala oblečené pohozené jen tak na podlaze. Nikdy by nenechala na stole použité nádobí. Nikdy by nikam neodešla, aniž by o tom Frida nevěděla. Zavolá tedy Barbaře a celou situaci ji pěkně vylíčí. 
Námět omládnutí díky splněnému narozeninovému přání je sice trošku fantasmagorie, ale pokud v tom nehledáte hlubší smysl a jednoduše čtete, tak to stojí za to. Ačkoliv má hlavní hrdinka úctyhodný věk a mohla by být maminkou, babičkou nebo dokonce prababičkou kohokoliv z nás, je strašně jednoduché se s ní ztotožnit. Jak už jsem se totiž zmínil nahoře - je velmi mladé mysli a hraní binga v domově důchodců není zrovna její partie. 
Děj je popisován dvěma pohledy na věc. Ellie, která podle všeho prožívá nejlepší den svého života a Fridy, která se společně s Barbarou strachují o svoji pohřešovanou kamarádku a matku, kterou dnes nikdo zatím neviděl a proto se ji rozhodnou hledat po celém městě. 
Ačkoliv se to nemusí zdát, kniha je nejen velmi vtipná, ale také akční. Aspoň do té míry, abychom se při čtení nenudili. Opravdu komické mi přišly hlavně části, kdy Frida s Barbarou běhají po městě a pátrají, jestli o Ellie někdo něco neví nebo ji při troše štěstí neviděl. Frida a její hlášky určitě pobaví každého. 
Kromě toho, že jsem se při čtení skvěle bavil mi asi tak v půlce knihy došel její hlubší smysl, a to sice že má nejen pobavit, ale také se nad ní trochu zamyslet. Ono poselství je tu podáno v celku nenásilnou formou, takže je potřeba nad tím popřemýšlet. Popisuje sílu přátelství a rodiny. To, že v životě nejsou správná všechna rozhodnutí, která učiníme pomocí srdce, ale že je nutné občas zapojit i hlavu a když už se rozhodneme špatně, alespoň nám to přinese ponaučení. Že každý z nás  je jenom člověk, který touží po jediném - být v životě spokojený. Ať už sám se sebou, svojí rodinou nebo lidmi kolem sebe.  A že v konečném důsledku je věk jen číslo a i když stárneme, pořád jsme to my a stále máme čas měnit věci, které změnit chceme. Bez ohledu na naše stáří. 

 - děkuji nakladatelství Motto za poskytnutí recenzního výtisku



Hodnocení


6 komentářů:

  1. Zní to jako příjemná oddychovka - i když mám pořád tendenci brát věk 29 jako "to není tak málo" - asi je to tím, že mi v mých 22 začíná připadat, že je mi nějak moc a dostávám se do věku, kdy mě potěší, jakmile mi někdo tipne míň (a naštěstí se to děje často, takže vedu velmi šťastný život :D).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to oddechovka nebyla v žádném případě. Vzhledem k tomu, že jsem na poslední stránky přes slzy ani neviděl. Byl jsem nakonec z Ellie strašně naměkko. :D a 22 přece není žádnej věk :D

      Vymazat
  2. Knížku neznám, a i když nevím, jestli by to byla zrovna četba vhodná pro mě, musím uznat, že vypadá docela zajímavě :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V námětu určitě hlubší smysl nenajdeš, ale přeci jen si z knížky odneseš nějaké ponaučení a třeba se pak na život budeš dívat jinak :)

      Vymazat
  3. Vypadá to na zajímavé téma. Jen se trošku bojím, že by mi Frida a Barbara lezly na nervy se svojí přehnanou starostlivostí.:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ne :) Je to opravdu podáno velmi vtipně, takže nemusíš mít vůbec strach :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.