úterý 15. března 2016

Recenze – Kázání ohně

Autor : Francesca Haigová
Původní název : The Fire Sermon
Nakladatelství : YOLI
Počet stran : 384
České vydání : vydavatelství Euromedia Group, k. s., v Praze, 2016


Anotace : 

Čtyři sta let po jaderném výbuchu se civilizace i příroda na Zemi výrazně proměnily v nový, primitivní svět. Přestože již Zemi neohrožuje vše pohlcující nukleární oheň a radioaktivní záření přestalo působit, z neznámých příčin se lidé začnou rodit jen jako dvojčata. První z páru – Alfa je vždy ve vynikající fyzické kondici, druhý – Omega se však narodí vždy s deformitou. I když mají Alfové i Omegové nerovné postavení a to vyvolává neustálé konflikty a boje, oba geny zároveň bezpodmínečně spojuje stigma – krutá skutečnost, před kterou nelze uniknout. Pokud jeden z dvojice zemře, umírá i ten druhý.
Cass je vzácný typ Omegy – je obdařena jasnovidectvím. Její bratr Zach má zase velkou moc v Radě Alfů. Cass se odváží snít nejnebezpečnější ze snů – sen o rovnosti mezi oběma skupinami. A právě kvůli tomu se dostane do hledáčku jak svého bratra, tak celé Rady i hnutí odporu Omegů.


,,Věštcům nezáviděl nikdo. Alfové námi 
opovrhovali, ostatní Omegové nás nesnášeli.
Jenže nejtěžší byly ty vidiny..."

Nad knihou Kázání ohně jsem dlouhou dobu uvažoval. Přečíst, nepřečíst?  Bude mě bavit nebo ne? Už se totiž řadím k lidem, kteří mají YA knih plné zuby a snaží se většině z nich vyhýbat obloukem. Ale přeci jen se mi tento námět postapokalyptického světa - který už tím světem, jak ho známe - zalíbil a nakonec jsem se plný očekávání pustil do čtení. 
V knize se ocitáme ve světě, kde se rodí vždy dva jedinci - chlapec a dívka - Alfa a Omega. Jedni jsou vynášeni do nebes, druhými je opovrhováno. Většinou jsou rozdíly mezi nimi viditelné ihned po narození, takže jsou Omegové označkováni a odesláni do útočišť pro ně určených a Alfové, dokonalejší z dvojčat, můžou bezstarostně vyrůstat, vzdělávat se a zakládat rodiny. Avšak u Cass a Zacha tomu bylo jinak. I po podrobném zkoumání mezi nimi nebyl nalezen žádný fyzický rozdíl. Cassandra má totiž ojedinělou mutaci - věštectví. Toto tajemství se jí podaří skrývat po dobu třinácti let, potom je označkována a vyhnána z Alfského světa, ponechaná na pospas osudu. Zní to dobře, ne? Tady ale všechno teprve začíná. Cass totiž nesouhlasí se systémem, který pojednává o podřazenosti Omegů a začíná snít o rovnosti mezi Alfy a Omegy. 

,,Snila ten nejnebezpečnější sen – sen o rovnosti."

Autorka se tohoto námětu chopila opravdu bravurně. Vytvořila originální a krutý dystopický svět, ale ze začátku jsem měl místy pocit, jako by se nechala unést na vlně své poetické duše a psala román plný pláče nad rozlitým mlékem. Ale budiž jí odpuštěno. Všechno mi to vynahradila zbytkem knihy. 
Kázání ohně pro mě byly takové schody - čím déle po nich stoupám, tím výš se nacházím. A stejně tak to bylo tady. Čím dál jsem ve čtení byl, tím více mě to bavilo. Takže i přes pomalejší rozjezd mě po pár minutách čtení absolutně pohltilo a já neměl dost, dokud jsem nevěděl, jak dopadne ta či ona situace. A akčních situací tahle knížka nabízí opravdu hodně, takže Cassandry a jejího příběhu nebudu mít dost do doby, dokud si ho nepřečtu celý. Tedy - pokud bude autorka pokračovat tak, jak začala. 
Kromě napětí ale kniha nabízí také vtip a jak už bývá u YA zvykem, romantickou linku. Ale obojí je tu podáno tak nenásilnou formou, že po dění v krutém světě Alfů a Omegů je to příjemné a líbivé. Přičemž ona vzkvétající láska probíhá v pozadí celého příběhu, takže jsem neměl ani na vteřinu strach, že by se to zvrtlo v love story. 
Kromě Cassandry (která mimochodem není klasickou, naivní a bezhlavě zamilovanou hrdinkou s velmi zidealizovanými představami) se v knize objeví pochopitelně i její bratr Zach, který se stal vlivným, po moci a čistě Alfském světě prahnoucím člověkem. Kip, který Cassandru provází na její cestě a je právě tím vtipným zpestřením, o kterém jsem psal výš, ale také ostatní členy odboje proti Alfské Radě, kterým se společně s Cass zachce po světě, v němž jsou si všichni rovni. Autorce se podařilo vykreslit charaktery postav na výbornou, takže i největší záporák mi tu připadal přinejmenším jako zajímavá osobnost. 
Dalším plusem knihy je skvěle promyšlený příběh. I když jsou některé věci občas trochu předvídatelné, autorka vždy dokáže nějak překvapit. A vzhledem k tomu, že sype překvapení jedno za druhým, mi při čtení padala čelist téměř neustále. 
Takže abych to shrnul : děj, postavy, atmosféra i vývoj celého příběhu jsou parádní.  Zvraty nás provází celou knihou, takže zřídkakdy v ní narazíme na nezáživnou část. Myslím, že potenciál námětu byl naplněn a tudíž Kázání ohně předčilo má očekávání ve všech směrech. Teď už zbývá jen čekat na další díl. 

- za recenzní výtisk děkuji internetovému prodejci knih Megaknihy.cz

Hodnocení


4 komentáře:

  1. Na kázání ohně už se chystám nějaký ten čas, ale ještě jsem se k němu nedostala. Příběh mě hodně zaujal, navíc mám ráda napětí a sem tam nějakou tu vtipnou hlášku, takže by se mi snad kniha mohla líbit :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se nenech odradit tím, že ji prezentují jako YA knihu. Jde o vážně skvělou dystopii :)

      Vymazat
  2. Obalka vypada dobre a anotace s tvoji recenzi take musim si ji poridit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Obálka je moc povedená :)
      Děkuju moc :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.