čtvrtek 20. června 2013

Recenze – Hunger Games : Aréna smrti

Autor: Suzanne Collins
Nakladatelství: Fragment
Série: Hunger Games
Díl: 1.
České vydání: 327 stran, paperback, matný

Anotace :

Vítězství znamená slávu a bohatství.
Prohra znamená jistou smrt.
Hladové hry začínají...

V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí.
Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce.

~~~~~~~~~~~~~



Proč tato kniha ?

Na Hunger Games jsem byl už dlouho zvědavý. Vždycky jsem si je v knihkupectví prohlížel, ale nikdy si je nekoupil. Proč, sakra, proč ?
No, a když jsem navázal spolupráci s nakladatelstvím Fragment, tak ve výběru prvních recenzních výtisků jsem měl jasno. A myslím, že jsem si vybral  moc dobře.

Recenze :

Hunger Games jsem si zamiloval. Zkrátka mě to chytlo a už nepustilo.
Bezkonkurenčně je to prozatím nejlepší dystopie, jakou jsem kdy měl možnost číst.
Na HG jsem četl už spoustu recenzí a všechny byly kladné, takže jsem byl pochopitelně na knihu velmi natěšený. 
 Mnozí tuto série srovnávali s Divergencí, která se mi hodně líbila, tak jsem si prostě musel přečíst i Hunger Games  a udělat si na to vlastní názor. Už po pár stránkách jsem měl jasno. Hunger Games jsou mnohokrát lepší, než Divergence.

Na druhou stranu si přeci jen myslím, že jsem udělal dobře, když jsem Hunger Games četl tak pozdě, protože dalo by se říct - jsem si nechával to nejlepší na konec.

Hunger Games 1 byla jedna z knih, které se čtou samy. Vždy, když jsem neměl knihu po ruce jsem se těšil, až ji otevřu a začnu opět prožívat společně s Katniss a Peetou dobrodružství na každé straně.
Možná někomu mohl svět Hunger Games připadat příliš krutý a drsný. Ale mně to nevadilo. Myslím si, že právě to dělá knihu tak skvělou. Že je to směsice romantiky a akce. I když místy to bylo samozřejmě dojemné. Smrt některých Splátců, jenž jsem si oblíbil nebyla těžká jen pro kraj a rodinu mrtvého, ale i pro mne.
HG tak trochu změnily můj pohled na život. Protože si nedokážu představit, že by se muselo každý rok obětovat 24 dětí.
HG jsou něco, co jsem už dlouho vyhledával - kvalitní čtení pro každého.
Já prostě nemám slov. Nechápu, jak něco takového mohla Suzanne Collins vytvořit. Takový svět, takové postavy. Za to má můj velikánský obdiv a dík, protože vytvořit něco tak úžasného, to chce zajisté velké úsilí. 
Zkrátka Hunger Games jsou opravdu geniální kniha, při jejímž čtení máte strach o své zdraví.


Náhled děje : 

Spolu s Katniss se probouzíme v Den sklizně. Katniss se připravuje na lov s Hurikánem ještě předtím, než se vydají do města na Sklizeň. Už v této chvíli se to knihy zamilováváme. Zjišťujeme, jaký je Hurikán, jaká je Katniss... že to oba mají v životě těžké.
Sklizeň je opravdu hrozná věc. Každý rok se z každého kraje obětují mladá dívka a chlapec, aby nastoupili do her o život jako Splátci za mír, jenž jim Kapitol přináší.
Na Sklizni je jako Splátce vylosována Prim, sestra Katniss. Katniss neváhá a přihlašuje se místo Prim jako Dobrovolník. Chlapce jako Splátce vylosují Peetu, pekařova syna. Oba mají jen chvíli na rozloučení se s rodinou a potom odjíždějí do Kapitol, místa konání Her. Tam se setkávají se svým trenérem, ostatními Splátci, tvůrci Her a vizážistou, jehož úkolem je připravit Splátce na prohlídku. Po prohlídce se už Katniss necítí neviditelná. Nyní ji už všichni znají jako Katniss, dívku v plamenech.
V téhle chvíli vás už kniha nenávratně pohltí.
Poté, co si Katniss společně s Peetou projdou výcvikem apod. jsou vyvrženi společně s dalšími dvaadvaceti Splátci do Arény. Jenže to není aréna, jakou si mnozí z nás pod tím slovem představí. Je to les, nebo klidně i ruiny starého města o velké rozloze. V tomhle ročníku Hladových her se arénou stala lesnatá krajina, což pro Katniss představuje výhodu, protože umí dobře a rychle šplhat po stromech a jelikož se orientuje na boj s lukem a šípem, tak je to pro ni ještě lepší. Může totiž zabíjet z výšky. 
Aréna mi připadala jako nejlepší část knihy. Bylo to akční, kruté a nenechalo mě to soustředit se na nic jiného, než na čtení.
Všechno, co se v Aréně odehrávalo bylo vážně drsné, obzvláště to, že do Arény byly vyslány i 12ti leté děti  na souboj proti 18ti letým, profesionálním Splátcům, jenž na tuhle chvíli trénovali celý život, aby se pak přihlásili jako Dobrovolníci. 
To, jak se mezi sebou ostatní Splátci chovali, nebo jak společně tvořili Společenství proti ostatním Splátcům, se mi moc nelíbilo. I když... co jsem měl čekat, když přežít může jen jeden. 

Postavy : 

Tady mi byla rozhodně nejsympatičtější Katniss. Nejen proto, že střílela z luku, ale také proto, že přesto, že přišla o otce se ujmula živení rodiny. Každé ráno chodila na lov, aby pak prodala ulovenou zvěř bohatším lidem na trhu a posléze za peníze nakoupila potřebnou obživu pro rodinu. Zkušenosti s lovem se jí však vyplatily, protože v Aréně si musela jídlo obstarávat sama.
Dále Hurikán a Peeta. Nevím, který z nich je mi sympatičtější, nebo komu bych přál lásku Katniss. Hurikánovi, který zná Katniss už dlouho a ví, co k sobě oba cítí nebo Peetovi, jenž Katniss miluje už dlouhou dobu a v Hrách se jeho láska k ní ještě zvětší ? No, uvidím, jaký kdo bude v dalších dílech.
Sympatičtí mi rozhodně nebyli ostatní Splátci. Tedy až na Routu. Tu jsem si narozdíl od ostatních Splátců oblíbil ještě před Arénou. Bez ní by totiž umřela i Katniss. Jo, Routa byla fakt obdivuhodný tvoreček. Obdivoval jsem ji především pro její inteligenci v již tak brzkém věku.  Ani já bych si v takových případech, do kterých se sama dostala, nezachoval chladnou hlavu. Jenže Routa vždy věděla, co dělá.
Nejméně jsem si oblíbil Cata a holku z Prvního kraje. Ti byli snad ze všech nejhorší. Sice uměli dobře bojovat, ale to jejich arogantní chování bylo opravdu strašné.
Avšak charaktery postav tu autorka vykreslila opravdu dokonale. Hodně se mi líbilo, jak každá postava byla soustředěna pro určitý druh boje. Například luk a šíp, nůž, meč, oštěp apod. 

Konec : 

Tak tohle bylo opravdu něco !  Čekal jsem cokoliv, ale tohle opravdu ne. V postavách to udělalo jeden velký zmatek. Všechny změnilo to, že počet Splátců se pomalu snižoval a tím se zvyšovala šance na výhru. Když se už všechno velmi rychlým tempem chýlilo ke konci, tak jsem se v postavách nemohl vyznat. Například v Katniss. Na začátku Her reagovala na blízkou vzdálenost mezi sebou a ostatními  Splátci velmi vystrašeně, a na konci jejich blízkost vyhledávala a hledala různé zpúsoby, jak na sebe upozornit a přilákat tak k sobě ostatní Splátce. 
Tvůrci Her si taky mohli odpustit některé věci.
Ale konec u téhle knihy byl opravdu jedinečný, akční,  emotivní a pro Splátce krutý.

Konečná změť pocitů : 

Huger Games si vyslouží místo v knihovničce mezi mými nejoblíbenějšími knihami. Opravdu jsem už dlouho nečetl takhle dobře napsanou a zpracovanou dystopii - víme totiž, že některé knihy mají velmi dobrý námět, ale se zpracováním už to není tak valné. Avšak téhle knize nemám co vytknout. Opravdu jsem rád, že vyšla i v ČR a že jsem měl možnost si ji přečíst.
Mnohým z vás se možná nemusí líbit obálka. Ta vám taky nic na první dojem neřekne, ale když začnete knihu číst a pomalu zjišťovat, co znamená ten pták v kruhu, pochopíte. Mně osobně se obálka líbila hned od začátku. Sice je taková střídmá, ale méně někdy znamená více.

Zkrátka z toho všeho plyne, že se mi kniha velmi, velmi líbila. A jestli je pravda, že je druhý díl mnohokrát lepší, než díl první, tak se mám opravdu na co těšit.
Hunger Games doporučuji opravdu všem, kteří tuto sérii ještě nečetli. Opravdu si zaslouží místo v každé knihovničce.

- Tímto mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku
- anotace a obrázek obálky - použito ze stránek nakladatelství 
- ostatní obrázky - Google

Hodnocení


10 komentářů:

  1. Toto je najlepšia kniha z tejto trilógie :)

    OdpovědětVymazat
  2. Upřímně? :) Tahle recenze je fakt super!
    Ještě jsem knihu nečetla (Já vím!! Ale fakt se už chystám) trochu mě mrzí, nebo možná těší? Nevím, jaký správný pocit upřednostnit, že je jiná od filmové předělávky - jo, možná je to lepší :) následky Her se rozcházejí s knižní předlohou a to je myslím si dobře.
    A Inouši? Jen tak dál :)

    Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéžiš, Lucy ! Děkuju strašně moc. Od tebe si toho fakt cením :)
      A ano, budu se snažit se stále zdokonalovat :)
      Ještě jednou moc děkuju :)

      Vymazat
  3. Zatím jsem nečetla žádný díl, ale hodnocení je více než dobré :) takže se do nich pustím až bude čas :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř, že budeš litovat, že sis čas neudělala dřív :D

      Vymazat
  4. K Hunger Games jsem se zatím ještě nedostal :(

    OdpovědětVymazat
  5. Nejvíce se mi ze série líbí právě tenhle díl :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.