neděle 24. července 2016

Pamatuji si vás všechny | Recenze

Autor : Yrsa  Sigurdardóttir
Nakladatelství : Metafora
Počet stran : 315

Knihu můžete zakoupit zde.

Anotace : 


Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno. Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne...? V malém městečku na druhé straně fjordu vyšetřuje policistka Dagný spolu se svým kamarádem, 
psychiatrem Freyrem, sérii nepřirozených úmrtí. Stopa vede do zaprášených archivů s policejními složkami z minulého století. Jak by ale tehdejší zločiny mohly souviset s nedávným záhadným zmizením Freyrova malého syna? Záhady se vrší jedna na druhou a pomalu se začínají propojovat do řetězce děsivých událostí. Příšerná pravda musí být odhalena. Mrtví si někdy pamatují víc, než bychom si přáli...


„Nevěřícně civěla na stopy a ucítila, jak jí po tváři stekla slza.
Přistála ve sněhu přesně mezi dvěma otisky chodidel bosého dítěte“

Duchové? Ok, ve filmech z nich mám husí kůži. Ale kniha mě přece nemůže děsit, říkal jsem si. Tento kousek od Metafory mě však vyvedl z omylu. Během dne jsem četl a v noci se modlil, aby nic z toho nebyla pravda. Opravdu. 
Příběh sleduje dvě dějové linky. V první řadě Katrín, jejího manžela Gardara a její přítelkyni Líf, kteří si koupí dům v Ísaffjorduru s tím, že jej opraví a budou jej pronajímat jako hotel. To však ještě netuší o pověstech, které se nad tímto domem a vlastně celou vesnicí nesou. (Nejedná se o klišé se strašidelným domem. To v žádném případě ne.) A v řadě druhé jsme svědky toho, jak Freyer – psycholog – spolu s vyšetřovatelkou Dagný řeší případ, který se až příliš podobá jednomu případu starému přes šedesát let a spodoba mezi těmito případy je čím dál více šokující. 
Prvně se zdá, že tyhle dějové linky spolu nemají až tak moc společného. Ale mají. A věřte, že jsem koukal s otevřenou pusou a přemýšlel nad tím, jak mohla Yrsa něco takhle skvěle promyslet. 
Celá kniha je psaná velmi zvláštní formou. Autorka užívá zvláštních výrazů a zvláštně tak působí i její vypravěčský styl. Není to však špatně. Naopak je to velmi příjemná změna.  
Každou kapitolu utne přesně tehdy, když to začne být velmi zajímavé, napínavé, akční... a udrží si tak čtenářovu pozornost a zároveň zajistí, že budete ve čtení pokračovat, abyste se dozvěděli, co bude dál. Díky tomu, že v knize nejsou vyloženě fádní části stránky ubíhají jedna za druhou tak, že to ani nestíháte počítat. 
Avšak jak už jsem uvedl na začátku, děsilo mě to. Obvykle mě zvuky doma neděsí, vždy se to dá přece nějak vysvětlit. Ale při čtení Pamatuji si vás všechny jsem se jakoby ocitl v tom domě, kde Katrín, Líf a Gardar. Až tak barvitě a pestře Yrsa dění, zvuky a vzhled popsala. 
Za mě teda určitě plný počet. Už dlouho mě žádná "hororová" kniha takhle nenadchla. Doporučuji statečným, kteří si jí dokáží užít i v noci, ale také strašpytlům a věřím, že ti si ji užijí za světla.


HODNOCENÍ



- děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku

10 komentářů:

  1. NA tuhle autorku jsem četla spousty nadšených recenzá ale nějak pořád ne a ne se k ní dostat. Rozhodně to ale plánuju v dohledné době napravit :) Pěkně napsané!

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem četla tolik pozitivních recenzí, že si jí budu muset také přečíst. Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Mě se tahle kniha moc líbila a hodně příjemně mě překvapila :) Skvělý čtenářský zážitek s mrazením v zádech :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :-)
      Souhlasím, místy to bylo strašidelné až přespříliš. :-D

      Vymazat
  4. Dokonalá recenze!! Nebudeš tomu věřit, ale já si říkala úplně to stejné. Známá mi poslala knihu s tím, že jak je těhotná tak to nemůže číst. Vzhledem k tomu, že jsem věděla, že i netěhotná je trochu srabík co se týče hororů, musela jsem se přemlouvat. Navíc to byla moje orvní severská kniha. A jak jsem byla překvapená. Dnes patřím k nejoblíbenějším knihám a hodlám se k ní vrátit :)
    Katy

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.