neděle 26. června 2016

Recenze – Will Grayson, Will Grayson

Autoři : John Green & David Levithan 
Původní název : Will Grayson, Will Grayson
Nakladatelství : Yoli
Počet stran : 278

Knihu můžete zakoupit zde.


Anotace : 

Chicago je dost velké město a dva středoškoláky z jeho opačných konců může dohromady svést leda náhoda. A aby se navíc ti dva jmenovali úplně stejně, totiž Will Grayson, musí ta náhoda být hodně veliká. Jenže opravdový spád věci naberou teprve tehdy, když se do všeho vloží ještě někdo třetí – kamarád jednoho z Willů zvaný Drobek, tornádo v lidské podobě. Drobek je střední útočník školního týmu amerického fotbalu, autor, skladatel, producent, režisér a hlavní hvězda nejlepšího muzikálu všech dob, a především věčně zamilovaný gay. A když ten se do něčeho pustí, můžete si být jistí, že při zdi se držet nebude… Oba Willy čeká řada příjemných i méně příjemných překvapení a postupně si budou muset znovu přebrat všechno, co si mysleli o sobě, o lásce i o přátelství.


„Vždycky jsem si myslel, že být Will Grayson znamená být já,
ale zjevně ne. Ten druhý Will Grayson je taky Will Grayson...“


Taky tak hrozně milujete Greenův filozofický způsob myšlení a psaní, který se stejně tak dokonalým způsobem odráží i v myšlení jeho postav? A Levithanův humor, který si zakládá na ironiích a paradoxech života? V tom případě bude Will Grayson, Will Grayson kniha přímo pro vás. 
Zpočátku jsem sice ke knize přistupoval poněkud skepticky, jelikož nejsem nadšenec knih od více autorů, protože to je vždy hrozně poznat, není to jednotné, spíše rušivé – obzvlášť, když mají autoři zcela odlišné způsoby psaní. Nakonec jsem Johnovi a Davidovi dal šanci a teď jsem za to rád. Ono totiž šlo sice poznat, že knihu píší dva autoři, ale v tomhle případě si to neuvěřitelně hrálo do karet. Odlišné způsoby psaní byly spíše než kamenem úrazu obrovským plusem a oživením knihy, díky kterému šlo oba Willy rozeznat. Greenův Will má rád přátele, školu, rodinu.. Levithanův Will nemá rád vůbec nic a každý večer před spaním se modlí, aby co nevidět nastal konec světa. A že to nemůže fungovat? Může. Ona je totiž celá situace týkající se této knihy poněkud zmatená, jelikož si každý myslí, že Will a Will jsou potenciální partneři. Ale jak jsme na to vlastně přišli, když ani samotná anotace nic takového netvrdí? Blbost. Pouze jeden z Willů je homosexuál. Tím druhým homosexuálem je kamarád spokojenějšího Willa – Drobek. Prvně jsem z toho byl zmatený, možná i zklamaný. Ale přece jen je to dobře, protože alespoň kniha nesleduje pouze jakési budování a nebo vývoj homosexuálního vztahu. Dostaneme se do života více postav Willa #1, Willa #2, Drobka, Jane, Mauren, Gideona, Garyho, Nicka... zkrátka klasická Greenovská story, ve které sympatizujete snad s každou postavou.
Jak už jsem se zmínil nahoře, Greenův styl psaní se mi neuvěřitelně líbí. Do promluv svých knižních hrdinů dává velkou dávku filozofie, která jde ze srdce a která čtenáře chtě nechtě donutí přemýšlet. A ve spojení s Levithanem to bylo ještě lepší. Doplňovali se tam, kde to bylo potřeba a nikde jsem si nemusel říct – Počkat? Cože? STOP!
Ohromným plusem knihy je samozřejmě téma, kterým se zabývá. A to sice homosexualita. Poukazuje na to, že gayové jsou lidi stejně tak, jako ostatní. Že se v podstatě ničím neliší a homofobie je odporná lidská zhovadilost vybudovaná na základě předsudků. Bohužel vzhledem k tomu, že sám jsem gay se s homofobií stýkám dnes a denně a nic příjemného to není. Na druhou stranu se společnost s homosexuály smiřuje čím dál víc a předsudky má méně lidí, tudíž už to mnozí berou úplně normálně. A to je moc dobře. Více takových knih, filmů a všeho, co se tohoto týče. Nikdo z nás si totiž nevybral, jaký se narodí. A přesně na tohle poukazuje tahle kniha. Popisuje, že jsme takoví, jací jsme. Že když vyletíme nahoru, je logické, že následuje pád dolů. A na ty pády si musíme zvykat, jelikož celý život je o pádech. Že láska není pouze černobílá, že má mnoho podob a můžeme milovat svého partnera stejně tak, jako svého nejlepší kamaráda a v konečném důsledku je přátelství někdy více, než láska. 


HODNOCENÍ



- děkuji internetovému obchodu Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku

12 komentářů:

  1. Knížku mám určitě v plánu, mám ji totiž dostat k narozeninám. Ačkoliv abych pravdu řekla, mám z Greenova stylu docela strach. Nic jsem od něj zatím nečetla, ale něco jsem slyšela a pár úryvků jsem i viděla. Každopádně citáty prý má skvělé! :D
    Pokud bych mohla něco doporučit, tak určitě Nedej se. Četla jsem ji anglicky a byla úžasná. V češtině vychází v srpnu. Je to fantasy a taky se tam objevuje téma homosexuality.
    Super recenze! :)
    http://rabela-juvika.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by zajímalo, kdo na toho Greena pořád kydá špínu. :-D
      Každopádně ty citáty jsou skvělé, to opravdu ano :-)
      A jestli Nedej se vychází v češtině, tak to si počkám. Anglicky totiž neumím. :-D
      Díky! :-)

      Vymazat
  2. Je to smutný, že tohle je moje nejoblíbenější kniha od Greena, nebo to smutný není? :D Mě šíleně bavila a hrozně rychle utíkala. Asi bych se měla pomrknout po Levithanovi, protože jeho části se mi snad líbily i víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to vůbec smutný. Je skvělá. Taky jsem měl její čtení naplánované na celý víkend, ale po pár hodinách čtení jsem zjistil, že mi do konce zbývá asi 40 stran. Uteklo to jako voda. :-D A od Levithana se chystám na Líbali jsme se. Snad nezklame, teď nasadil laťku vysoko! :-D

      Vymazat
  3. Tak to vypadá vážně skvělě :) Já si zezačátku říkala, jestli to nebude tak, že každý autor bude psát za jednoho Willa :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen vypadá. Skvělé to je :-) A mě to teda vůbec nenapadlo, že by to mohlo být takhle vymakané. :-D

      Vymazat
  4. Povedená recenze! Já to vidím podobně, ta kniha se mě dotkla na správném místě. <3

    OdpovědětVymazat
  5. Kdyz me hrozne odradily recenze na databazi...:/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.