pondělí 8. července 2013

Recenze – Monument 14

Autor: Emmy Laybourne
Nakladatelství: Baronet
Série: Monument
Díl: 1.

Počet stran : 292
České vydání: hardback, přebal matný

Anotace : 

Tvá matka na tebe křičí, že nestihneš autobus. Vidí, jak se blíží ulicí. Nezastavíš se a neobejmeš ji, neřekneš jí, že ji máš rád. Nepoděkuješ jí, že je hodná, laskavá a trpělivá máma. Jistě že ne – jen seběhneš schody a utíkáš na roh ulice.
Kdybys ale věděl, že je to naposled, co mámu vidíš, nejspíš by sis přál, aby ses zastavil a všechny ty věci udělal. Možná i za cenu, že by ti autobus ujel.
Ale autobus se už blížil, tak jsem se rozběhl.
V akcí nabitém debutovém románu Emmy Laybourneové se stal supermarket útočištěm pro čtrnáct dětí – šest středoškoláků (oblíbených i neoblíbených), dva osmáky (z nichž jeden je technický génius) a šest malých dětí. Venku zuří jedna katastrofa za druhou, počínaje monstrózním krupobitím a konče použitím chemických zbraní, které svět – jak ho znají – vedou do záhuby.
Čtrnáct dětí. 
Jeden supermarket.
A milion věcí,
které nabraly špatný směr.
Monument 14. No, říkejte si, co chcete, ale já si pod tímto názvem nedokázal nic představit. Až samotná obálka, která je dle mého názoru úplně úžasná, mi ukázala, že se patrně jedná o postapokalyptickou knihu. 
Vždy se do knih, na které se hodně těším, pouštím se strachem, že by mě to nakonec nemuselo bavit. Ale u Monumentu to bylo něco jiného. Zkrátka jsem věděl, že to bude super. Kniha není zas tak úplně akční, jak si mnozí představují. Ale o dávku napětí rozhodně připraveni nebudete
Pokud se jedná o partu puberťáků, je jasné, že nebudeme ušetřeni ani různých vtípků, vulgarismů, a rádoby humorných poznámek, jak je pro tento věk typické. 
Hlavní hrdina ráno dohání školní autobus, který mu už ujíždí. Stihne to včas. Cestou do školy však zničehonic začnou padat obří kroupy a zničí vše kolem. Zachránit se ze dvou autobusů dokáže jen 14 dětí, která najdou své útočiště v supermarketu. Super námět, no ne? 
Líbilo se mi, jak mezi sebou dokázaly děti (i ti starší) spolupracovat. Každý si rozdělil úkoly a šlapalo to jako hodinky. Ale jak je známo, všechno má svý mouchy a i tady se našla černá ovečka (nebo hajzl, jak chcete), jak tomu bývá v YA knihách zvykem.
Každopádně za to, jak děj, tak postavy, prostřední a zpracování námětu autorka pojala, si zasluhuje palec nahoru. Protože i přes nepříliš akční pasáže dokáže udržet vaši pozornost a tím zajistí, abyste ani v těchto částech nenudili.
Co by to bylo za YA knihu bez milostného trojúhelníku? A víte co? V této knize máme rovnou dva! Avšak v Monumentu vám to nepoleze krkem, jako v jiných knihách, kde se s vámi hlavní hrdinka stále dělí o své myšlenky, kterého si vybrat. Určitě je to tím, že tenhle příběh vypráví chlap. 

- anotace a obrázek obálky - použito ze stránek nakladatelství
- ostatní obrázky - Google

Hodnocení


22 komentářů:

  1. Tak tahle série me totálně odzbrojila obalkama, už jen kvůli nim si ty knihy musím přečíst :) Ten clanek u Rodaw jsem necetla, vrhnu se na nej az dopisu tenhle komentář, ale jako lakadlo pro me jednoznačně působí i tvá recenze :) Osobně nepadam na zadek z premiry akce ale dost ráda se vrtam v psychologickem popisu postav a s tím to u téhle knihy vypadá nadějné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ty obálky jsou úžasné :)
      Děkuju !! :) Pochvala recenze mě vždy potěší :)
      Já taky moc akce nemusím, protože to pak vždycky psychicky trpím :D

      Vymazat
  2. Nemůžu se dočkat druhého dílu. Hrozně se mi líbila!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky netrpělivě čekám :D Ano, je to něco úžasného :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu som si dneska objednal a neromalne sa na ňu tešim ;3
    dúfam že ma nesklame

    OdpovědětVymazat
  5. Tenhle typ knížek miluju, i když jsou to tak trochu jiné dystopie než bude tato, na knížku se moc těším :) až si ji přečtu a doufám že to bude hodně brzo :D

    OdpovědětVymazat
  6. Už brzy bude druhý díl :)) těším se moc!!

    OdpovědětVymazat
  7. Obálka je skvělá a kniha je ještě lepší :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc se těším na druhý díl!! Skvělá knížka :)

    OdpovědětVymazat
  9. Na Monument se už dlouho chystám, určitě nezklame :D

    OdpovědětVymazat
  10. Na Monument se moc těším až si ho přečtu :) takový podobný knihy jsou super :))

    OdpovědětVymazat
  11. Tak tomuhle se říká super skvělá knížka, to je můj styl. Jen tak dál :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka suprově pojala již existující námět a dokázala vytvořit něco ještě suprovějšího.

      Vymazat
  12. Mně se tato kniha taky moc líbila, dvojka byla také dobrá, ale u trojky už jsem se zasekla. :o/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trojku jsem zatím nečetl. Ale v objednávce, kterou co nevidět uskutečním je! :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.