sobota 29. června 2013

Recenze – Hunger Games : Síla vzdoru

Autor: Suzanne Collins
Nakladatelství: Fragment
Série: Hunger Games
Díl: 3.

Počet stran : 340
České vydání: paperback, matný

Anotace : 


Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Katniss Everdeenová, dívka v plamenech, přežila, ale její domov byl zničen. Hurikán unikl. Katnissina rodina je v bezpečí. Peetu zajal Kapitol. Třináctý kraj skutečně existuje. Vypuklo povstání. Katniss záměrně zachránili z arény krutých a krvavých čtvrtoher a bez jejího vědomí ji už před dlouhou dobou zapojili do revoluce. Třináctý kraj vystupuje ze stínů a plánuje svrhnout Kapitol. Zdá se, že všichni o pečlivě připraveném plánu vědí - s výjimkou Katniss. Úspěch povstání závisí na její ochotě stát se pěšákem, přijmout odpovědnost za nespočetné životy a změnit budoucnost Panemu. Kvůli tomu musí odsunout stranou svoji zlost i nedůvěru. Musí se stát symbolem revoluce - reprodrozdem - bez ohledu na to, že cena může být hodně vysoká.




~~~~~~~~~~~~
Recenze může obsahovat spoilery na předchozí díly
~~~~~~~~~~~~
Recenze : 



Nemůžu říct, že by se mi tenhle díl nelíbil, ale už to prostě nemělo takový ten správný šmrnc. Narozdíl od předchozích, velmi akčních a napínavých dílů, se mi tenhle díl už nelíbil tak moc. Samozřejmě, že se nějaká akce vyskytuje i zde, ale už to není nějak valné. 
Na můj vkus tu bylo mnoho zcela zbytečných a bezvýznamných dialogů a kecání kolem věcí, které nejsou pro děj nijak důležité.
Vše mi tu připadalo takové hektické a matoucí. Strašně rychle se tu všechno seběhlo, avšak mně to připadalo strašně zdlouhavé zároveň. Prostě mě to štvalo. Čekal jsem od toho víc.
Dále mi tu vadilo prostředí. Vše se odehrává v takové ponuré a frustrující atmosféře, že to působí až hororově, ale to jsem zřejmě mohl očekávat.



Náhled děje : 

Co se týče začátku knihy, tak to jsem jaksi nepobral. Nemyslím onu část, kdy Katniss nepřítomně bloumá domem, ale situaci ve Třináctém kraji.  Sice se Collins snažila vykreslit prostředí a situaci po vyproštění z arény, ale já jsem se prostě nechytl. Až tedy postupem času, když už Katniss konečně přestala bdít o Peetovi a začala "normálně" žít.

Spolu s Katniss se ocitáme zpět v již vyhořelém Dvanáctém kraji, konkrétně ve Sloji. V domě, v němž Katniss vyrůstala. V domě, jenž nazývala svým domovem. V domě, ze kterého nezbylo nic, než stará ruina posetá prachem. Tahle část byla opravdu dojemná. Opět s Katniss prožíváte všechny vzpomínky. I ty hezké - ty, které byly předtím, než se obětovala do Her.
Dále se nacházíme ve Třináctém kraji. Postupně jsme obeznámeni se situací panující v Kapitolu. Setkáváme se tu s novými lidmi, kteří budou Katniss pomáhat a budou společně tvořit jeden spolek, jakožto výprava proti prezidentu Snowovi.  
Taky se tu konečně začne budovat něco mezi Katniss a Hurikánem. Ale to je zase jiná kapitola...

Postavy : 

Všechny sympatie, jenž jsem choval ke Katniss mě nadobro opustily. Byla tu naprosto nemožná. Jak pořád dychtivě toužila po pomstě (čti : smrti prezidenta Snowa) a byla naprosto posedlá záchranou Peety. Chovala se tu introvertně, pominu-li situace, kdy přede všemo rozjímá nad tím, jakým způsobem a za jakých okolností zabije Snowa. Tohle všechno trvá asi polovinu knihy. I přese tohle všechno jsem ji nepovažoval za nejhorší postavu.
Hurikán. Byl jsem upřímně rád, že Collins dala v tomto dílu prostor i jemu. Předtím to byl pořád jen Peeta. Brr. Hurikán, jak už asi víte, se zde považoval za velkého dobrodruha. Já mu to neberu. Když chce spolu ostatními velet vzpouře proti Kapitolu, proč ne. Koneckonců, i on pro to má své skryté důvody.
Peeta. Co k němu říci... prostě mi není sympatický. Pořád za sebe nechává všechno dělat a řešit druhé. Každý byl doslova posedlý jeho záchranou a to mě štvalo. Půlka knihy je jen o rozjímání nad Peetou a jeho záchranou.
Finnick. Stále v něm přetrvávala láska k Annie, která mu ji opětovala. Trošku mě mrzelo, že se v knize už tak často nevyskytoval.
Diod. No, tak tohle, vážení a milí, byla dle mého názoru nejlepší postava v knize. Choval se nejnormálněji a dokázal si zachovat chladnou hlavu. Zkrátka si hleděl svého a nevšímal si situace kolem sebe. Zaobíral se pouze tím, co mu bylo přiděleno. Kdyby to takhle dělala alespoň třetina postav v knize, nedostavily by se ony situace, kdy kraj přijde o zbraně.

Říkejte si, co chcete, ale takhle na mne zkrátka jednotlivé postavy působily.

Konec : 

Co se konce týče, tak to byl - řekl bych - jeden velký chaos. Povstalci, mírotvorci, Katniss, Cionová, Peeta, Snow a zkrátka všechno co se tu dělo.

Rozhodně mě mátla některá rozhodnutí a činy, která Katniss učinila. Rozhodne se něco udělat, celou dobu o tom mluví a touží po tom a když k tomu má příležitost, tak udělá něco jiného. No, nemohl jsem se v tom vyznat. Collins se snažila o nějakou zápletku (či zmatení čtenáře?). Samozřejmě, jako každý konec každé série i tady to bylo emotivní a vlastně to má být takové vyvrcholení všeho. Tady to však neplatí. Tady se pořád něco děje a zničehonic konec.
Každopádně ve vás udělá konec u tohoto dílu hluboký dojem. 

Konečná změť pocitů :

Já nemůžu říct, že by se mi třetí díl nelíbil, to ne. Ale prostě ve mne nezanechal takové ohromné množství hlubokých dojmů, jako předchozí díly. První část totiž byla tak nudná a nezáživná, že jsem radši šel dělat něco jiného, než číst. Ostatní části byly přeci jen o něco lepší, ale pořád se to nedá srovnávat s předchozími díly.
I přese tohle, co jsem tu všechno v recenzi vypsal určitě stojí celá série za přečtení. Věřte, že nebudete litovat ani výdaju s knihami spojenými. 
Hunger Games jsou totiž dobrá investice.

- Tímto děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku
- anotace a obrázek obálky - oficiální stránky nakladatelství
- ostatní obrázky - Google

Hodnocení


4 komentáře:

Děkuji za každý komentář :)
Budu se snažit na každý odpovědět.